Aký je produkt oxidácie sekundárneho alkoholu?
Aký je produkt oxidácie sekundárneho alkoholu?

Video: Aký je produkt oxidácie sekundárneho alkoholu?

Video: Aký je produkt oxidácie sekundárneho alkoholu?
Video: ОБОГРЕВАТЕЛЬ БОЛЬШЕ НЕ НУЖЕН! Адский экокамин! 2024, Apríl
Anonim

Oxidácia sekundárnych alkoholov na ketóny je dôležitou oxidačnou reakciou v organickej chémii. Ak sa sekundárny alkohol oxiduje, premení sa na ketón. The vodík z hydroxylovej skupiny sa stráca spolu s vodík viazaný na druhý uhlík.

Okrem toho, aký je produkt oxidácie primárneho alkoholu?

karboxylové kyseliny

Následne vzniká otázka, prečo môžu byť primárne a sekundárne alkoholy oxidované? The oxidácia z alkoholy je dôležitá reakcia v organickej chémii. Primárne alkoholy môžu byť oxidované vytvárať aldehydy a karboxylové kyseliny; sekundárne alkoholy môžu byť oxidované dať ketóny. treťohorný alkoholy , naopak nemôže byť oxidované bez prerušenia väzieb C–C v molekule.

Tiež viete, ktorý z nasledujúcich produktov je prvým oxidačným produktom sekundárneho alkoholu?

Sekundárne alkoholy sa oxidujú na ketóny – a je to. Ak napríklad zohrejete sekundárny alkohol propán-2-ol so sodíkom resp dvojchróman draselný (VI) roztok okyslený zriedenou kyselinou sírovou, vznikne propanón.

Môže PCC oxidovať sekundárny alkohol?

PCC oxiduje alkoholy o jednu priečku vyššie oxidácia rebrík, od primár alkoholy na aldehydy a z sekundárne alkoholy na ketóny. Na rozdiel od kyseliny chrómovej, PCC bude nie oxidovať aldehydy na karboxylové kyseliny.

Odporúča: