Na akom type doskovej hranice sa nachádza Mexický záliv?
Na akom type doskovej hranice sa nachádza Mexický záliv?

Video: Na akom type doskovej hranice sa nachádza Mexický záliv?

Video: Na akom type doskovej hranice sa nachádza Mexický záliv?
Video: Plate Boundary Features 2024, Smieť
Anonim

Jedinečný tvar mexický záliv , obklopený zo všetkých strán kontinentálnou kôrou, je výsledkom dvoch rôznych tektonické hranice : premena oceánskeho kontinentu hranica a centrum šírenia morského dna poháňané magmatickým oblakom, ktoré je aktívne súčasne s ohľadom na geologický čas.

V súvislosti s tým, na akom type hranice platní sa nachádza Mexiko?

Mexiko leží na vrchole troch najväčších tektonických platní Zeme – the Severoamerický tanier , Cocos Plate a Pacific Plate.

Podobne, aký typ hranice dosky je tichomorská doska? Typy tektonických hraníc tichomorskej platne Tichomorská platňa obsahuje všetky typy tektonických hraníc platní pozdĺž jej hranice. Inými slovami, zdieľa konvergentné, divergentné a transformovať lemuje s inými doskami. Južný okraj je divergentnou platňovou hranicou s Antarktídou.

Aký typ hranice dosky je okrem toho Kalifornský záliv?

Na severnom konci zálivu jeden veľký chyba transformácie pokračuje nahor smerom na severozápad, kde sa spája s Zlomový systém San Andreas . The Vzostup východného Pacifiku je „divergentná“hranica platní, kde sa nachádzajú obrovské dosky zemská kôra (dosky) sa od seba vzďaľujú.

Aký typ hranice platní spôsobil zemetrasenie v Mexiku v roku 2017?

Zemetrasenie v Mexiku z 19. septembra 2017 uvoľnilo napätie v dôsledku prebiehajúcej kolízie medzi Kokosový tanier , ktorá nesie dno Tichého oceánu južne od Mexika, a Severoamerický tanier na severovýchod. Väčšina zemetrasení vzniká pozdĺž takýchto zlomových zón.

Odporúča: