Čo hovorí pKa o sile kyseliny?
Čo hovorí pKa o sile kyseliny?

Video: Čo hovorí pKa o sile kyseliny?

Video: Čo hovorí pKa o sile kyseliny?
Video: Только стакан этого сока ... Обратное забивание артерий и снижение высокого кровяного давления 2024, Smieť
Anonim

Silný kyseliny sú definované ich pKa . The kyselina musí byť silnejší vo vodnom roztoku ako hydróniový ión, takže jeho pKa musí byť nižšia ako hodnota hydróniového iónu. Preto silný kyseliny mať pKa z <-174.

Čo vám teda pKa hovorí o sile kyseliny?

Kľúčové poznatky: pKa Definícia The pKa hodnota je jedna metóda používaná na označenie sila kyseliny . pKa je negatívny log z kyselina disociačná konštanta alebo hodnota Ka. Nižšie pKa hodnota označuje silnejší kyselina . To znamená, že nižšia hodnota označuje kyselina úplnejšie disociuje vo vode.

Po druhé, čo znamená sila kyseliny? Sila kyseliny odkazuje na tendenciu an kyselina , symbolizovaný chemickým vzorcom HA, aby sa disocioval na protón, H+a anión, A. Disociácia silného kyselina v roztoku je efektívne kompletný, s výnimkou jeho najkoncentrovanejších roztokov.

Následne sa možno spýtať, či vysoké pKa znamená silnú kyselinu?

Nižšie pKa znamená, že hodnota Ka je vyššie a a vyššie Hodnota Ka znamená kyselina ľahšie disociuje, pretože má väčšiu koncentráciu hydroniových iónov (H3O+).

Aké je pKa slabej kyseliny?

preto pKa bol zavedený ako index na vyjadrenie kyslosti slabé kyseliny , kde pKa je definovaný nasledovne. Napríklad konštanta Ka pre octovú kyselina (CH3COOH) je 0,0000158 (= 10-4.8), ale pKa konštanta je 4,8, čo je jednoduchší výraz. Navyše, čím menší pKa hodnota, tým silnejšia je kyselina.

Odporúča: