Obsah:

Čo ovplyvňuje viskozitu magmy?
Čo ovplyvňuje viskozitu magmy?

Video: Čo ovplyvňuje viskozitu magmy?

Video: Čo ovplyvňuje viskozitu magmy?
Video: Litosféra - Geografický ústav SAV 2024, Apríl
Anonim

Viskozita Magmas

Viskozita je odpor proti prúdeniu (opak tekutosti). Viskozita závisí predovšetkým od zloženia magma a teplotu. Vyšší SiO2 (oxid kremičitý) obsah magmy mať vyšší viskozita ako nižší SiO2 obsahu magmy ( viskozita sa zvyšuje so zvyšujúcim sa SiO2 koncentrácia v magma )

Ak vezmeme do úvahy toto, aké faktory ovplyvňujú viskozitu lávy?

Tri faktory, ktoré ovplyvňujú viskozitu lávy, sú teplota , rozpustené plyny, ktoré obsahuje, a jeho chemické zloženie.

Tiež viete, čo ovplyvňuje viskozitu magmy a lávy? Magmas ktoré majú vysoký obsah oxidu kremičitého budú preto vykazovať vyššie stupne polymerizácie a budú mať vyššie viskozity , ako tie s nízkym obsahom oxidu kremičitého. Množstvo rozpustených plynov v magma môže tiež ovplyvniť to je viskozita , ale nejednoznačnejším spôsobom ako teplota a obsah oxidu kremičitého.

Ak vezmeme do úvahy toto, čo zvyšuje viskozitu magmy?

Inými slovami, ako magma chladí, jeho zvyšuje sa viskozita . Táto nehnuteľnosť je zvýšená kryštalizáciou magma kým teplota klesá. Nakoniec zloženie a magma veľmi ovplyvňuje jeho viskozita . Vyššia koncentrácia oxidu kremičitého vedie k vyššej kyslosti/viac viskózna magma.

Ako teplota ovplyvňuje viskozitu magmy?

Viskozita magmy odpor proti prúdeniu závisí od zloženia magma a teplota . Vyšší obsah oxidu kremičitého znamená vyšší viskozita . Ale nižšie teploty a nízky obsah plynu znamená vyšší viskozita . Preto nižšie viskozita a nízky obsah plynu znamená vyšší teplota z magma.

Odporúča: