Majú stratovulkány vysokú viskozitu?
Majú stratovulkány vysokú viskozitu?

Video: Majú stratovulkány vysokú viskozitu?

Video: Majú stratovulkány vysokú viskozitu?
Video: What Is A Stratovolcano? 2024, Apríl
Anonim

Stratovulkán je a vysoká kužeľovitá sopka zložená z jednej vrstvy vytvrdenej lávy, tefry a sopečného popola. Tieto sopky sú vyznačujúce sa tým a strmý profil a periodické, výbušné erupcie. Láva, ktorá z nich tečie je vysoko viskózna a vychladne a vytvrdne, než sa veľmi ďaleko rozšíri.

Aký typ sopky má vysokú viskozitu?

Mauna Loa

Podobne, prečo sú stratovulkány také výbušné? Výbušné k erupciám dochádza pri stratovulkány v dôsledku vysokej koncentrácie plynu v magme. Keď magma stúpa, plyny sa uvoľňujú, čo spôsobuje zvýšenie tlaku pod sopkou. Akonáhle sa tento tlak stane dostatočne veľkým, an výbušný dochádza k erupcii.

Tiež vedieť, majú kompozitné sopky vysokú alebo nízku viskozitu?

Kompozitné sopky Majú tendenciu byť vyrobené z felzickej až strednej horniny a viskozita láva znamená, že erupcie majú tendenciu byť výbušné. The viskózna láva nemôže cestovať ďaleko po stranách sopka než stuhne, čím vznikajú strmé svahy o kompozitná sopka.

Aké erupcie majú stratovulkány?

Zvyčajne sa stavia v priebehu desiatok až stoviek tisíc rokov, stratovulkány smieť vybuchnúť rôzne druhy magmy typy vrátane čadiča, andezitu, dacitu a ryolitu. Všetky okrem čadiča bežne vytvárajú vysoko výbušné erupcie.

Odporúča: