Aké sú cykly uhlíka a dusíka vo vode?
Aké sú cykly uhlíka a dusíka vo vode?

Video: Aké sú cykly uhlíka a dusíka vo vode?

Video: Aké sú cykly uhlíka a dusíka vo vode?
Video: Лейла Акароглу: Бумага побеждает пластик? Как переосмыслить экологический фольклор 2024, Smieť
Anonim

Cyklus vody, dusíka a uhlíka. Uhlík sa pohybuje z atmosféry a späť cez zvieratá a rastliny . Dusík sa presúva z atmosféry a späť cez organizmy. Voda sa pohybuje po, nad alebo pod povrchom Zeme.

Čo sú to cykly uhlíka a dusíka?

Globálne otepľovanie je dôsledkom zvýšenia oxid uhličitý a ďalšie skleníkové plyny v atmosfére. Cyklus dusíka začína plynným dusíkom v atmosfére, potom prechádza cez mikroorganizmy viažuce dusík k rastlinám, zvieratám, rozkladačom a do pôdy.

Okrem toho, ako ľudia ovplyvňujú cykly vody, uhlíka, dusíka a fosforu? Ľudské aktivity výrazne vzrástli uhlíka hladiny oxidu uhličitého v atmosfére a dusíka úrovne v biosfére. Zmenené biogeochemické cyklov v kombinácii so zmenou klímy zvyšujú zraniteľnosť biodiverzity, potravinovú bezpečnosť, človek zdravie a voda kvality na meniacu sa klímu.

Čo je to kolobeh vody a uhlíka?

The uhlíkový cyklus sa pohybuje atmosféricky uhlíka do rastlín, a teda zvierat, keď konzumujú rastliny. Zvieratá vydychujú uhlíka oxid uhličitý, čím sa zvyšuje hladina v atmosfére. Voda poskytuje zložky potrebné pre rastliny na fotosyntézu a odstránenie uhlíka oxidu uhličitého. Ďalším dôležitým bodom sú oceány uhlíka drez.

Aký je hlavný rozdiel medzi cyklom fosforu a cyklom uhlíka a dusíka vo vode?

Vysvetlenie: Fosfor cyklu nezahŕňa atmosférickú zložku, pretože fosfor neobsahuje cyklu cez atmosféru. V porovnaní , dôležité procesy z a uhlíkový a dusíkový cyklus nastať v atmosféra ( porovnať tri obrázky nižšie).

Odporúča: