Aké sú 3 najbežnejšie izotopy uhlíka?
Aké sú 3 najbežnejšie izotopy uhlíka?

Video: Aké sú 3 najbežnejšie izotopy uhlíka?

Video: Aké sú 3 najbežnejšie izotopy uhlíka?
Video: 66%+ Have Magnesium Deficiency! [Make The 30 Day Change NOW!] 2024, Smieť
Anonim

V prírode sa nachádzajú tri izotopy uhlíka – uhlík-12 , uhlík-13 a uhlík-14. Všetky tri majú šesť protónov, ale ich neutrónové čísla - 6, 7 a 8 - sa všetky líšia.

Aké sú tri najbežnejšie izotopy uhlíka?

Prírodné izotopy Existujú tri prirodzene sa vyskytujúce izotopy uhlík: 12 , 13 a 14.

Podobne, čo je najbežnejší izotop? The najbežnejší uhlíka izotop je uhlík-12. Jeho názov znamená, že jeho jadro obsahuje šesť protónov a šesť neutrónov, čo je spolu 12. Na Zemi tvorí uhlík-12 takmer 99 percent prirodzene sa vyskytujúceho uhlíka. Vedci používajú jednotky atómovej hmotnosti alebo amu na meranie hmotnosti prvkov.

Následne si možno položiť otázku, aké sú dva najbežnejšie izotopy uhlíka?

Izotopy uhlíka Zďaleka najbežnejším izotopom uhlíka je uhlík-12 (12C), ktorý okrem šiestich protónov obsahuje šesť neutrónov. Ďalší najťažší izotop uhlíka, uhlík-13 (13C), má sedem neutrónov. Obaja 12C a 13C sa nazývajú stabilné izotopy, pretože sa časom nerozpadajú na iné formy alebo prvky.

Na čo sa používajú izotopy uhlíka?

Uhlík : izotop údajov. Izotopy uhlíka a hlavne C-13 je použité v mnohých rôznych aplikáciách. C-13 je používa napríklad vo výskume organickej chémie, štúdiách molekulárnych štruktúr, metabolizmu, označovania potravín, znečistenia ovzdušia a klimatických zmien.

Odporúča: