Aké sú rozdiely medzi cis a trans izomérmi alkénov?
Aké sú rozdiely medzi cis a trans izomérmi alkénov?

Video: Aké sú rozdiely medzi cis a trans izomérmi alkénov?

Video: Aké sú rozdiely medzi cis a trans izomérmi alkénov?
Video: Правило Марковникова против правила антимарковникова в реакциях присоединения алкенов 2024, Smieť
Anonim

Cis izoméry sú molekuly s rovnakou konektivitou atómov. Ďalej pozostávajú z identických bočných skupín zvyčajne na tej istej strane. A trans izomér má molekuly s dvoma rovnakými atómami, ale na opačnej strane dvojitej väzby. Väčšinou ide o polárnu molekulu.

Tiež viete, aké sú rozdiely medzi cis a trans izomérmi?

The rozdiel medzi dva je, že cis izomér je polárna molekula, zatiaľ čo trans izomér je nepolárna. Obe molekuly obsahujú polárne väzby chlór-uhlík, ale v cis izomér obe sú na tej istej strane molekuly.

Tiež viete, prečo majú cis a trans izoméry rôzne fyzikálne vlastnosti? vo všeobecnosti cis a trans izoméry majú rôzne fyzikálne vlastnosti ktoré vznikajú z rozdielov v tvare molekuly alebo celkového dipólového momentu. Cis izoméry konkrétnej molekuly mať vyššie bod varu než trans izoméry rovnakej molekuly.

Čo teda znamená cis a trans izoméry alkénov?

Zvážte najdlhší reťazec obsahujúci dvojitú väzbu: Ak sú dve skupiny (pripojené k uhlíkom dvojitej väzby) na tej istej strane dvojitej väzby, izomér je a cis alkén . Ak tieto dve skupiny ležia na opačných stranách dvojitej väzby, izomér je a trans alkén.

Čo to znamená byť Cisgender?

Cisgender (niekedy cissexuálne, často skrátené na jednoducho cis) je termín pre ľudí, ktorých rodová identita sa zhoduje s pohlavím, ktoré im bolo pridelené pri narodení. Napríklad niekto, kto sa identifikuje ako žena a pri narodení mu bola pridelená žena je a cisgender žena. Termín cisgender je opak slova transgender.

Odporúča: