Aké sú alely pre krvné skupiny?
Aké sú alely pre krvné skupiny?

Video: Aké sú alely pre krvné skupiny?

Video: Aké sú alely pre krvné skupiny?
Video: Dusty Springfield - Son of a Preacher Man (Official Audio) 2024, Smieť
Anonim

Ľudské krvná skupina je určená kodominantom alely . Sú tri rôzne alely , známy ako IA, jaBa i. IA a jaB alely sú spoludominantné a i alela je recesívny. Možné ľudské fenotypy pre krvi skupina sú typu A, typu B, typu Skupina typu O.

Aké sú teda tri alely pre krvnú skupinu?

Krvné skupiny sú ovládané viaceré alely . V skutočnosti existujú tri rôzne alely ; A, B a O, ktoré určujú osoby krvná skupina . (Aj keď existujú tri alely možné, pamätajte, že každý človek má len dva gény pre každú vlastnosť.) Z tri alely , A a B vykazujú kodominanciu.

Po druhé, aká krvná skupina je heterozygotná? Kodominantné gény sú tie, v ktorých sú dve alely, ako napríklad A (IA) a B (IB), sú oba dominantné a heterozygotný genotyp (AB) vytvára fenotyp, v ktorom sú vyjadrené oba znaky (A a B glykoproteíny).

Navyše, prečo je písmeno, ktoré som použil pre alely krvnej skupiny?

Označenie I znamená izoaglutinogén, iný výraz pre antigén. The gén kóduje glykozyltransferázu – teda enzým, ktorý upravuje obsah sacharidov v červenej krvi bunkové antigény.

Aká krvná skupina je iAi?

Nasledujúce genotypy poskytnú tieto krvné skupiny: • iAiA alebo iAi – oba genotypy produkujú proteín A (typ A). iBiB alebo iBi - Oba genotypy produkujú B proteín ( typ B ). iAiB - Tento genotyp produkuje A a B proteín ( typ AB ).

Odporúča: