Ako súvisí Coulombov zákon s ionizačnou energiou?
Ako súvisí Coulombov zákon s ionizačnou energiou?

Video: Ako súvisí Coulombov zákon s ionizačnou energiou?

Video: Ako súvisí Coulombov zákon s ionizačnou energiou?
Video: 10 лет в Японии: Что изменилось? Отвечаю на популярные вопросы! 2024, Apríl
Anonim

The ionizačnej energie atómu je energie rozdiel medzi elektrónom viazaným v atóme a elektrónom v nekonečnej vzdialenosti od atómu. Coulombov zákon dáva elektr potenciálna energia medzi dvoma bodovými nábojmi so vzdialenosťou r medzi nimi. The energie je nepriamo úmerná tejto vzdialenosti.

Ak vezmeme do úvahy toto, ako súvisí ionizačná energia s potenciálnou energiou?

Ionizačné energie atómov. Aby sme odstránili elektrón z atómu, musíme ho zdvihnúť potenciálna energia zo zápornej hodnoty na nulu. Podľa Coulombovho zákona očakávame, že elektróny bližšie k jadru budú mať nižšiu potenciálna energia a teda vyžadovať viac energie odstrániť z atómu.

Následne je otázkou, prečo sa ionizačná energia drasticky zvyšuje? Postupne ionizačné energie sa zvyšujú vo veľkosti, pretože počet elektrónov, ktoré spôsobujú odpudzovanie, neustále klesá. Takže množstvo energie potrebná na odstránenie elektrónov za valenčnými elektrónmi je výrazne väčšia ako energie chemických reakcií a väzieb.

Ako teda súvisí Coulombov zákon s elektronegativitou?

Podľa Coulombov zákon , ako sa atómové číslo zvyšuje v rámci série atómov, jadrová príťažlivosť pre elektróny bude tiež zväčšiť, čím sa elektrón(y) pritiahne bližšie k jadru. Coulombická príťažlivosť jadra atómu pre jeho elektróny je označované ako elektronegativita atómu.

Čo je atómová ionizačná energia?

Prvý alebo počiatočný ionizačnej energie alebo Ei z an atóm alebo molekula je energie potrebné na odstránenie jedného mólu elektrónov z jedného mólu izolovaného plynu atómov alebo ióny. Môžete si myslieť ionizačnej energie ako miera obtiažnosti odstránenia elektrónu alebo sily, ktorou je elektrón viazaný.

Odporúča: