Prečo sú zliatiny tvrdšie ako čisté kovy BBC Bitesize?
Prečo sú zliatiny tvrdšie ako čisté kovy BBC Bitesize?

Video: Prečo sú zliatiny tvrdšie ako čisté kovy BBC Bitesize?

Video: Prečo sú zliatiny tvrdšie ako čisté kovy BBC Bitesize?
Video: GCSE Science Revision Chemistry "Metals and Alloys" 2024, Apríl
Anonim

V zliatine, tam sú atómy rôznych veľkostí. Menšie alebo väčšie atómy deformovať vrstvy z atómov v čistom kove. To znamená, že na posúvanie vrstiev je potrebná väčšia sila cez navzájom. The zliatina je ťažšie a silnejší než čistý kov.

Prečo sú teda zliatiny tvrdšie ako čisté kovy GCSE?

Zliatiny obsahujú atómy rôznych veľkostí. To sťažuje posúvanie vrstiev po sebe, takže zliatin sú ťažšie ako a čistý kov . Pre vrstvy atómov je ťažšie kĺzať sa cez seba zliatin . Meď, zlato a hliník sú na mnohé účely príliš mäkké.

Tiež, aký je rozdiel medzi čistým kovom a zliatinou? Podľa definície, čisté kovy pozostávajú z jedného prvku. Zliatiny obsahujú dva alebo viac prvkov resp zliatin roztavené a zmiešané dohromady, takže ich chemické vzorce pozostávajú z viac ako jedného prvku. Napríklad, čisté kovové železo pozostáva iba z železo atómov.

Navyše, prečo sú zliatiny tvrdšie ako čisté kovy?

A čistý kov má rovnaké atómy usporiadané v pravidelných vrstvách. Vrstvy sa po sebe ľahko posúvajú. Zliatiny sú ťažšie a silnejší pretože rôzne veľké atómy zmiešané kovy aby boli atómové vrstvy menej pravidelné, takže sa nemôžu tak ľahko posúvať.

Prečo sú čisté kovy mäkké a poddajné?

Kovy sú opísané ako kujný (možno vyšľahať na pláty) a tvárny (dá sa vytiahnuť do drôtov). Je to kvôli schopnosti atómov prevrátiť sa cez seba do nových polôh bez toho, aby sa prerušila kovová väzba.

Odporúča: