Obsah:

Aké sú vlastnosti aldehydu?
Aké sú vlastnosti aldehydu?

Video: Aké sú vlastnosti aldehydu?

Video: Aké sú vlastnosti aldehydu?
Video: Штукатурка стен - самое полное видео! Переделка хрущевки от А до Я. #5 2024, Smieť
Anonim

Polarita karbonylovej skupiny výrazne ovplyvňuje fyzikálne vlastnosti bodu topenia a bodu varu, rozpustnosti a dipólového momentu. Uhľovodíky, zlúčeniny pozostávajúce iba z prvkov vodíka a uhlíka, sú v podstate nepolárne, a preto majú nízke teploty topenia a varu.

Ak vezmeme do úvahy toto, aké sú vlastnosti aldehydov a ketónov?

Vlastnosti aldehydov a ketónov Aldehydy a ketóny môže vytvárať slabé vodíkové väzby s vodou cez karbonylový atóm kyslíka. Spodné členy oboch sérií (3 uhlíky alebo menej) sú rozpustné vo vode vo všetkých pomeroch. So zvyšujúcou sa dĺžkou uhlíkového reťazca klesá rozpustnosť vo vode.

Okrem toho, ako sú molekuly aldehydu podobné? Obaja aldehydy a ketóny obsahujú karbonylovú skupinu. To znamená, že ich reakcie sú veľmi podobný v tomto ohľade. An aldehyd sa líši od a ketón tým, že má atóm vodíka pripojený ku karbonylovej skupine. Toto robí aldehydy veľmi ľahko oxiduje.

Aké sú vlastnosti ketónov?

teda ketóny sú nukleofilné na kyslíku a elektrofilné na uhlíku. Pretože karbonylová skupina interaguje s vodou vodíkovou väzbou, ketóny sú typicky rozpustnejšie vo vode ako príbuzné metylénové zlúčeniny. Ketóny sú akceptory vodíkových väzieb.

Aké sú vlastnosti alkoholu?

Fyzikálne vlastnosti alkoholu

  • Bod varu alkoholov. Alkoholy majú vo všeobecnosti vyššie teploty varu v porovnaní s inými uhľovodíkmi s rovnakými molekulovými hmotnosťami.
  • Rozpustnosť alkoholov.
  • Kyslosť alkoholov.
  • Oxidácia alkoholu.
  • Dehydratácia alkoholu.

Odporúča: