Aká je elektrónová konfigurácia iónu tvoreného Na?
Aká je elektrónová konfigurácia iónu tvoreného Na?

Video: Aká je elektrónová konfigurácia iónu tvoreného Na?

Video: Aká je elektrónová konfigurácia iónu tvoreného Na?
Video: Электронная конфигурация кальция 2024, Apríl
Anonim

Štefan V. The elektrónová konfigurácia neutrálneho atóm sodíka je 1s22s22p63s1. V tomto konfigurácia podotýkame, že je len jeden elektrón v 3. energetickej úrovni. Atómy dávajú prednosť získaniu stability oktetu tým, že majú osem elektróny vo vonkajšom plášti, elektróny orbitálov s a p.

V súvislosti s tým, aká je elektrónová konfigurácia sodíkového iónu?

[Ne] 3 s¹

Ďalej, čo znamená ns2np6? Konfigurácia ušľachtilého plynu je termín priradený elektrónovej konfigurácii vzácnych plynov. Základ všetkých chemických reakcií je tendencia chemických prvkov získať stabilitu. Všetky vzácne plyny okrem hélia majú vo valenčnom obale vysoko stabilnú všeobecnú elektronickú konfiguráciu je ns2np6.

Podobne sa možno pýtať, aká je základná elektronická konfigurácia sodíkového iónu Na +?

Spoločné ióny sú často tie, ktoré získali alebo stratili elektróny, aby získali uzavretý obal. Príklady: Na má zem - stavová elektronická konfigurácia z 1s2 2s2 2p6 3s1. Odstránenie 3s elektrón zanecháva nám vzácny plyn konfigurácia 1s2 2s2 2p6, takže a sodný ión je Na+.

Koľko elektrónov je v Na+?

Na+ ión je atóm sodíka, ktorý stratil jeden elektrón, čím sa počet elektrónov v atóme rovná počtu najbližšieho Nobelovho plynu Neónu, ktorý má 10 elektrónov . Tým sa úplne vyplní 1. a 2. elektrónový obal. Atóm sodíka má 11 protónov, 11 elektrónov a 12 neutrónov.

Odporúča: