Čo je v chromatíde?
Čo je v chromatíde?

Video: Čo je v chromatíde?

Video: Čo je v chromatíde?
Video: CO JE V 10 ZÁHADNÝCH PLECHOVKÁCH?!😱 | Morry&@Cuky2222&@Kellwiin&LipoMeister 2024, Smieť
Anonim

A chromatid (grécky khrōmat- 'color' + -id) je chromozóm, ktorý bol novo skopírovaný alebo kópia takéhoto chromozómu, pričom dva z nich sú stále spojené s pôvodným chromozómom jedinou centromérou. Pred replikáciou je jeden chromozóm zložený z jednej molekuly DNA. V metafáze sú tzv chromatidy.

Tiež, čo obsahuje chromatid?

A chromatid je replikovaný chromozóm, ktorý má dve dcérske vlákna spojené jednou centromérou (dve vlákna sa počas delenia bunky oddelia a stanú sa jednotlivými chromozómami).

Okrem toho, ako vyzerá chromatid? A chromatid je jedna polovica dvoch identických kópií replikovaného chromozómu. Počas delenia buniek sa identické kópie spájajú v oblasti chromozómu nazývanej centroméra. Pripojené chromatidy sú známe ako sestra chromatidy . A chromatid je jedna polovica dvoch identických kópií replikovaného chromozómu.

Jednoducho, čo je to chromatid a chromozóm?

Chromozómy obsahujú pevne zbalené molekuly DNA, zatiaľ čo v prípade chromatidy , molekuly DNA sa odvinú. A chromozóm pozostáva z jednovláknovej molekuly DNA, zatiaľ čo a chromatid pozostáva z dvoch reťazcov DNA, ktoré sa navzájom spájajú centroméra . The chromatidy obsahujú látku nazývanú chromatín.

Aká je funkcia chromatidy?

Chromatída je jedna kopírovať novo skopírovaného chromozómu, ktorý je stále pripojený k pôvodnému kopírovať jedinou centromérou. Jeho hlavná funkcia sa nachádza v krátkom čase, keď zostáva existovať, v mitóze a meióze, pretože slúži na udržanie správnej DNA počítať kde to má byť.