Čo je kyslejší etanol alebo fenol?
Čo je kyslejší etanol alebo fenol?

Video: Čo je kyslejší etanol alebo fenol?

Video: Čo je kyslejší etanol alebo fenol?
Video: OCHUTNÁVKA KYSLÝCH CUKRÍKOV 😝 2024, Apríl
Anonim

In fenol , ťahanie elektrónov pz z atómu kyslíka do kruhu spôsobí, že atóm vodíka je viac čiastočne pozitívne, ako je tomu u alifatických alkoholov. To znamená, že je to veľa viac ľahko stratiť z fenol než je z alifatických alkoholov, tak fenol má silnejší kyslý majetok než etanol.

Podľa toho, ktorý je kyslejší alkohol alebo fenol a prečo?

Fenol je kyslejšie pretože keď stratí jeden H+ ión, vytvorí fenoxidový ión, ktorý je stabilný (rezonančne stabilizovaný). Alkoholy však nedávajú ióny H+ ľahko na vytvorenie alkoxidového iónu, ktorý nie je stabilný a ľahko prijíma ión H+ a vytvára sa alkohol znova.

Následne je otázkou, či je fenol menej kyslý ako etanol? Fenoly sú veľa kyslejšie ako alkoholy, pretože záporný náboj vo fenoxidovom ióne nie je lokalizovaný na atóme kyslíka ako v alkoxidovom ióne, ale je delokalizovaný, pretože je zdieľaný množstvom atómov uhlíka v benzénovom kruhu.

Podobne sa môžete opýtať, čo je kyslejší etanol alebo voda?

Etoxidový ión je silnejšia zásada ako hydroxidový ión. Teda etanol je slabší kyselina než voda . Platí to pre všetky alkoholy okrem metanolu, čo je mierne kyslejšie než voda . Pri porovnaní metoxidových a hydroxidových iónov je O pripojený k skupine CH3 v jednom a H v druhom.

Ktorý je kyslejší fenol alebo karboxylová kyselina?

Kyselina karboxylová sú kyslejšie než fenoly pretože záporný náboj v karboxylátovom anióne je viac rozložené v porovnaní s fenoxidovým iónom, pretože v karboxylátovom anióne sú dva elektronegatívne O-atómy v porovnaní s jedným vo fenoxidovom ióne.

Odporúča: