Ktorý je kyslejší fenol alebo éter?
Ktorý je kyslejší fenol alebo éter?

Video: Ktorý je kyslejší fenol alebo éter?

Video: Ktorý je kyslejší fenol alebo éter?
Video: 10 удивительных инструментов для деревообработки, которые вы, вероятно, не видели 2024, Apríl
Anonim

V dôsledku delokalizácie záporného náboja v benzénovom kruhu sú fenoxidové ióny viac stabilnejšie ako alkoxidové ióny. Preto môžeme povedať fenoly sú kyslejšie než alkoholy.

Navyše, ako viete, ktorý fenol je kyslejší?

Fenoly sú kyslejšie keď je kruh substituovaný skupinami priťahujúcimi elektróny. Tieto substituenty stabilizujú fenoxidový ión ďalšou delokalizáciou záporného náboja. Fenoly substituované skupinami poskytujúcimi elektróny sú menej kyslý než fenol.

Podobne, prečo je fenol kyslejší ako alifatický? In fenol , ťahanie elektrónov pz z atómu kyslíka do kruhu spôsobí, že atóm vodíka je viac čiastočne pozitívne než je to v alifatické alkoholy . To znamená, že je to veľa viac ľahko stratiť z fenol ako to je z alifatické alkoholy , takže fenol má silnejšie kyslé nehnuteľnosť než etanol.

Jednoducho, je fenol A silná alebo slabá kyselina?

Fenol je veľmi slabá kyselina a rovnovážna poloha leží dobre vľavo. Fenol môže stratiť vodíkový ión, pretože vytvorený fenoxidový ión je do určitej miery stabilizovaný. Záporný náboj na atóme kyslíka je delokalizovaný okolo kruhu. Čím je ión stabilnejší, tým je pravdepodobnejšie, že sa vytvorí.

Čo sú alkoholy, fenoly a étery?

Alkohol , Fenol a éter . Alkohol je produkt, ktorý získame, keď sa nasýtený atóm uhlíka viaže na hydroxylovú (-OH) skupinu. Fenol je to, čo dostaneme, keď skupina -OH nahradí atóm vodíka v benzéne. Éter je produkt, ktorý získame, keď sa atóm kyslíka viaže na dve alkylové alebo arylové skupiny.

Odporúča: