Odkiaľ pochádzajú alkalické kovy?
Odkiaľ pochádzajú alkalické kovy?

Video: Odkiaľ pochádzajú alkalické kovy?

Video: Odkiaľ pochádzajú alkalické kovy?
Video: GCSE Chemistry - Group 1 Alkali Metals #11 2024, Apríl
Anonim

Triviálne meno" alkalických kovov " prichádza zo skutočnosti, že hydroxidy skupiny 1 prvky sú všetky silné alkálie, keď sú rozpustené vo vode.

Ďalej, odkiaľ pochádza názov alkalické kovy?

Slovo " alkálie “dostal svoje názov z arabského slova „al qali“, čo znamená „z popola“, ktorý keďže tieto prvky reagujú s vodou za vzniku hydroxidových iónov, čím vznikajú alkalické roztoky (pH>7).

Po druhé, ako vznikajú alkalické kovy? Alkalické kovy . Alkalické kovy majú tendenciu stratiť jeden elektrón a formulár ióny s jedným kladným nábojom. Oni formulár iónové zlúčeniny (soli) v reakcii s halogénmi ( alkálie halogenidy). Sodné a draselné ióny formulár dôležité zložky telesných tekutín (elektrolyty).

Kde sa v prírode nachádzajú alkalické kovy?

Alkalické kovy sú prvou skupinou v periodickej tabuľke. Nikdy nie sú nájdené v prírode nekombinované, pretože sú nestabilné a rýchlo reagujú na iné prvky. Dobre sa viažu so všetkými prvkami okrem vzácnych plynov.

Je vodík alkalický kov?

Vodík je veľmi špeciálny prvok periodickej tabuľky a nepatrí do žiadnej rodiny. Zatiaľ čo vodík sedí v skupine I, NIE JE alkalického kovu.

Odporúča: