Prečo je draslík reaktívnejší ako sodík GCSE?
Prečo je draslík reaktívnejší ako sodík GCSE?

Video: Prečo je draslík reaktívnejší ako sodík GCSE?

Video: Prečo je draslík reaktívnejší ako sodík GCSE?
Video: Sodium is better than potassium 2024, Smieť
Anonim

Teda v draslík , najvzdialenejší elektrón je lepšie chránený pred príťažlivou silou jadra. Z toho teda vyplýva, že tento najvzdialenejší elektrón je viac ľahko stratiť než je to v sodík , takže draslík môžu byť prevedené na iónovú formu viac ľahko než sodík . teda draslík je reaktívnejší ako sodík.

Prečo je draslík reaktívnejší ako sodík BBC Bitesize?

Draslík kazí sa tak rýchlo, že je ťažké to vidieť draslík je vlastne lesklý kov. Toto je ďalší dôkaz toho draslík je a reaktívnejší kov než ako lítium, tak aj sodík.

Tiež viete, prečo je draslík reaktívnejší ako horčík? Sodík reaguje stratou jediného elektrónu. magnézium reaguje stratou dvoch elektrónov. Podobne aj atómy draslík (K v tabuľke) sú väčšie a tak reaktívnejší , než atómy sodíka. Z toho vyplýva, že prvky uvedené nižšie draslík v tabuľke by malo byť reaktívnejší ako draslík je.

Podobne sa môžete opýtať, ktorý je najreaktívnejší kov sodík alebo draslík?

V rámci skupiny alkalických kovov sa reaktivita zvyšuje so zvyšujúcou sa hodnotou atómové číslo . Vďaka tomu je Francium najreaktívnejšie, po ňom nasleduje cézium, rubídium, draslík, sodík a lítium. Francium sa v prírode takmer nevyskytuje, takže cézium je najreaktívnejší kov z pozorovaných kovov.

Je Na alebo K reaktívnejší?

Ako súčasť skupiny alkalických kovov v periodickej tabuľke, sodík je vysoko reaktívny a v prírode sa nikdy nenachádza čistý. V rámci alkalických kovov, sodík je reaktívnejší ako lítium, ale menej reaktívny než draslík. Jeho ionizačná energia je vyššia ako energia draslíka, ale nižšia ako lítium.

Odporúča: