Prečo je etén reaktívnejší ako benzén?
Prečo je etén reaktívnejší ako benzén?

Video: Prečo je etén reaktívnejší ako benzén?

Video: Prečo je etén reaktívnejší ako benzén?
Video: Russian TYPICAL Supermarket: What are PRICES like in 2023? 2024, Smieť
Anonim

Obaja benzén a etén sú nenasýtené uhľovodíky, ale benzén je menej reaktívne ako etén v dôsledku rozsiahlej delokalizácie, ktorá spôsobuje stabilitu. Benzén preferujú substitučné reakcie pred adičnou reakciou. Na druhej strane je to etán menej reaktívne ako benzén kvôli ich nasýtenej povahe.

Prečo sú alkény reaktívnejšie ako benzén?

otázka: Alkény sú Reaktívnejší ako benzén A podstúpiť adičné reakcie, ako je odfarbovanie brómovej vody v reakcii (A) nižšie, pri ktorej sa stratí dvojitá väzba C=C. Benzén Reaguje iba s Br_2 v prítomnosti katalyzátora a produkt obsahuje iba jeden atóm Br a Benzén Prsteň zostáva nedotknutý.

Možno sa tiež opýtať, čo je reaktívnejší alkín alebo benzén? Bežné reakcie benzén je elektrofilná substitúcia, zatiaľ čo etén podlieha adičným a polymerizačným reakciám. Na druhej strane je etánu menej reaktívny než benzén kvôli ich nasýtenej povahe. Prečo? alkín sú menej reaktívny tanový alkén?

Keď to vezmeme do úvahy, prečo je etylén reaktívnejší ako etén?

Etín je reaktívnejší ako etén pretože má dve π-väzby, čo ho robí slabším než etén … Podporou mojej odpovede je kyslá povaha etín . Jednoduchá väzba je najviac stabilné, teda najmenej reaktívny pretože dva elektróny sú viac pohodlne na svojich obežných dráhach.

Prečo benzén nereaguje?

Orbitály s rovnakou energiou sa označujú ako degenerované orbitály. Medzi mnohé charakteristické črty benzén , jeho aromatickosť je hlavným prispievateľom k tomu, prečo je taký nereaktívny. Nad a pod rovinou prstenca sú delokalizované elektróny, čo tvorí benzén obzvlášť stabilný.

Odporúča: