Čo sú homozygotné a heterozygotné genotypy?
Čo sú homozygotné a heterozygotné genotypy?

Video: Čo sú homozygotné a heterozygotné genotypy?

Video: Čo sú homozygotné a heterozygotné genotypy?
Video: Punnett square fun | Biomolecules | MCAT | Khan Academy 2024, Smieť
Anonim

Homozygotný znamená, že obe kópie génu alebo lokusu sa zhodujú heterozygotný znamená, že kópie sa nezhodujú. Sú dve dominantné alely (AA) alebo dve recesívne alely (aa). homozygotný . Jedna dominantná alela a jedna recesívna alela (Aa) je heterozygotný.

Otázkou tiež je, čo je heterozygotný genotyp?

heterozygotný genotyp (HEH-teh-roh-ZY-gus JEE-noh-tipe) Vyskytuje sa, keď sú dve alely na určitom génovom lokuse odlišné. A heterozygotný genotyp môže zahŕňať jednu normálnu alelu a jednu mutáciu alebo dve rôzne mutácie. Ten sa nazýva zložený heterozygot.

Po druhé, aké sú genotypy homozygotnej a heterozygotnej vysokej rastliny? DD je homozygotný dominantný, dáva fenotyp vysoký . Dd je heterozygotný , tiež dáva fenotyp vysoký.

Ak vezmeme do úvahy toto, aké sú príklady heterozygotov a homozygotov?

Homozygotný znamená, že organizmus má dve kópie tej istej alely pre gén. Heterozygotný znamená, že organizmus má dve rôzne alely génu. Pre príklad , rastliny hrachu môžu mať červené kvety a buď môžu byť homozygotný dominantné (červeno-červené), príp heterozygotný (červeno-biela).

Ako môžete zistiť, či je niekto homozygotný alebo heterozygotný?

Ak všetci potomkovia z test krížový prejav dominantného fenotypu, ktorým je daný jedinec homozygotný dominantný; ak polovica potomstva vykazuje dominantné fenotypy a polovica recesívne fenotypy, potom je jedinec heterozygotný.

Odporúča: