Čo je väčší proteóm vs genóm?
Čo je väčší proteóm vs genóm?

Video: Čo je väčší proteóm vs genóm?

Video: Čo je väčší proteóm vs genóm?
Video: Lots of Torch Cutting. Auger Repairs 2024, Smieť
Anonim

The proteóm môže byť väčší potom genóm , najmä v eukaryotoch, pretože z jedného génu môže byť produkovaný viac ako jeden proteín vďaka alternatívnemu zostrihu (napr. proteóm pozostáva z 92 179 proteínov, z ktorých 71 173 sú zostrihové varianty).

Prečo je proteóm väčší ako genóm?

Odpovedať proteóm sa väčšinou zistí väčší ako genóm v prípade eukaryotov. Je to preto, že z jedného génu možno procesom alternatívneho zostrihu produkovať viacero proteínov. Na druhej strane, genóm [0029] Termín "súbor génov" sa vzťahuje na celý súbor génov prítomných v akejkoľvek bunke alebo organizme.

čo je úplný proteóm? A proteóm je kompletný súbor bielkovín exprimovaných organizmom. Tento výraz sa môže použiť aj na opis sortimentu proteínov produkovaných v špecifickom čase v konkrétnom type bunky alebo tkaniva. Okrem toho proteíny podliehajú modifikáciám, ktoré sa môžu vyskytnúť buď pred alebo po translácii.

Ako sa teda líši proteóm od genómu?

The proteóm je úplným doplnkom bielkovín produkovaných konkrétnym genóm . The genóm organizmu je v podstate statický. Zmení sa len vtedy, keď dôjde k mutácii. Na rozdiel od toho sa proteíny produkované organizmom neustále menia v reakcii na vonkajšie a vnútorné udalosti.

Aký je rozdiel medzi genomickou proteomikou a metabolomikou?

Genomika poskytuje prehľad o kompletnom súbore genetických inštrukcií poskytovaných DNA, zatiaľ čo transkriptomika skúma vzory génovej expresie. Proteomika študuje dynamické proteínové produkty a ich interakcie, pričom metabolomika je tiež medzistupňom k pochopeniu celého metabolizmu organizmu.

Odporúča: