Aké sú gény, ktoré riadia bunkový cyklus?
Aké sú gény, ktoré riadia bunkový cyklus?

Video: Aké sú gény, ktoré riadia bunkový cyklus?

Video: Aké sú gény, ktoré riadia bunkový cyklus?
Video: Рассел Фостер: Почему мы спим? 2024, Smieť
Anonim

Dve triedy génov, onkogény a tumor supresorové gény spájajú kontrolu bunkového cyklu s tvorbou a vývojom tumoru. Onkogény v ich protoonkogénnom stave poháňajú bunkový cyklus vpred a umožňujú bunkám postupovať z jedného štádia bunkového cyklu do ďalšieho.

Aké dva gény teda riadia bunkový cyklus?

Pozitívna regulácia Bunkový cyklus dva skupiny proteínov, nazývané cyklíny a cyklín-dependentné kinázy (Cdks), sú zodpovedné za vývoj bunka cez rôzne kontrolné body. Hladiny štyroch cyklínových proteínov kolíšu bunkový cyklus v predvídateľnom vzore (obrázok 2).

Možno sa tiež spýtať, aká je primárna kontrola bunkového cyklu? A bunka sa „cykluje“cez každú fázu az fázy do fázy pôsobením proteínov vrátane špecifických cyklínov a cyklín dependentných kináz (cdks). Rôzne cyklíny a cdk stúpajú a klesajú v aktivite počas bunkový cyklus . Niekedy chyby ostanú neodhalené (ako v priemysle).

Len tak, čo sú gény bunkového cyklu?

Rôzne génov sa podieľajú na kontrole bunka rast a divízie . The bunkový cyklus je bunky spôsob, ako sa replikovať organizovaným spôsobom krok za krokom. Ak bunka má vo svojej DNA chybu, ktorú nemožno opraviť, môže byť naprogramovaný bunka smrť (apoptóza).

Ktorá fáza bunkového cyklu riadi génové mutácie?

Cyklín E aktivuje Cdk 2. G1/ S fáza prechod je jedným z kontrolných bodov v bunkovom cykle. Progresia z G1 do S je sprevádzaná zmenami v génovej expresii v bunke.

Odporúča: