Čo je na Obsidiáne zvláštne?
Čo je na Obsidiáne zvláštne?

Video: Čo je na Obsidiáne zvláštne?

Video: Čo je na Obsidiáne zvláštne?
Video: ЛЮБОВЬ С ДОСТАВКОЙ НА ДОМ (2020). Романтическая комедия. Хит 2024, Apríl
Anonim

Obsidián , magmatická hornina vyskytujúca sa ako prírodné sklo vytvorené rýchlym ochladzovaním viskóznej lávy zo sopiek. Obsidián je extrémne bohatý na oxid kremičitý (asi 65 až 80 percent), má nízky obsah vody a chemické zloženie je podobné ryolitu. Obsidián má sklenený lesk a je o niečo tvrdší ako okenné sklo.

Čím je obsidián jedinečný?

Obsidián Rockové fakty. Obsidián je vyhorená hornina, ktorá vzniká, keď roztavená hornina veľmi rýchlo ochladzuje. Výsledkom je hornina, ktorá vychladla tak rýchlo, že kryštály nedostali šancu na vytvorenie. Obsidián je vulkanické sklo s hladkou a jednotnou štruktúrou.

Navyše, prečo je obsidián taký hladký? Obsidián je celkom jedinečný vďaka svojmu hladké , jednotná textúra sopečného skla. Obsidián sa zvyčajne považuje za extrúznu horninu, pretože zvyčajne tuhne nad zemským povrchom, kde okraje lávového prúdu prichádzajú do styku so studeným vzduchom alebo vodou.

Otázkou tiež je, prečo je obsidián dôležitý?

Obsidián je prirodzene vytvorené vulkanické sklo, ktoré bolo dôležité súčasť hmotnej kultúry predkolumbovskej Mezoameriky. Obsidián bol vysoko integrovanou súčasťou každodenného a rituálneho života a jeho široké a rozmanité využitie môže byť a významný prispieva k nedostatku metalurgie v Mezoamerike.

Aké sú minerály v obsidiáne?

Červená alebo hnedá obsidián vo všeobecnosti sú výsledkom drobných kryštálov alebo inklúzií hematitu alebo limonitu (oxidu železa). Hojné mikroskopické kryštály minerály ako magnetit, rohovec, pyroxén, plagioklas a biotit, v kombinácii s drobnými úlomkami horniny, pravdepodobne vytvárajú uhlovo čierne odrody obsidián.

Odporúča: