Čo je alfa a beta rozpad?
Čo je alfa a beta rozpad?

Video: Čo je alfa a beta rozpad?

Video: Čo je alfa a beta rozpad?
Video: Radioaktivita 2024, Smieť
Anonim

In Alfa rozpad jadro je rozdelené na 2 časti, pričom jedna z týchto častí je alfa častica – priblíženie do vesmíru. Jadro má svoje atómové číslo znížené o 2 a jeho hmotnostné číslo je znížené o 4 (odstránia sa 2 protóny a 2 neutróny). Beta rozpad . In Beta rozpad (mínus) neutrón sa zmení na protón.

Len tak, aký je rozdiel medzi rozpadom alfa a beta?

Rozdiel medzi Alpha , Beta a gama rádioaktívne kaz možno zhrnúť takto: Alfa rozpad tvorí nový prvok s dvomi menej protónmi a dvomi menej neutrónmi; Beta rozpad tvorí nový prvok s jedným protónom viac a jedným menej neutrónom.

čo sa deje pri rozpade alfa a beta? Alfa rozpad : Alfa rozpad je bežný režim rádioaktívny rozpad v ktorom jadro vyžaruje an alfa častica (jadro hélia-4). Beta rozpad : Beta rozpad je bežný režim rádioaktívny rozpad v ktorom jadro vyžaruje beta častice. Dcérske jadro bude mať vyššie atómové číslo ako pôvodné jadro.

Tiež je potrebné vedieť, čo je alfa beta a gama rozpad?

Alfa rozpad je najbežnejšia v prvkoch s atómovým číslom väčším ako 83. Beta rozpad sa najčastejšie vyskytuje v prvkoch s vysokým pomerom neutrónov k protónom. Gama rozpad nasleduje tvar: In gama emisie sa nezmení ani atómové číslo, ani hmotnostné číslo.

Čo znamená rozpad alfa?

Alfa rozpad alebo α - kaz je typ rádioaktívny rozpad v ktorom atómové jadro emituje an alfa častica (jadro hélia) a tým sa transformuje alebo ' rozkladá ' do iného atómového jadra s hmotnostným číslom zníženým o štyri a atómovým číslom zníženým o dva.

Odporúča: