Obsah:

Čo je to rozpad alfa v chémii?
Čo je to rozpad alfa v chémii?

Video: Čo je to rozpad alfa v chémii?

Video: Čo je to rozpad alfa v chémii?
Video: Types of decay | Nuclear chemistry | Chemistry | Khan Academy 2024, Apríl
Anonim

Alfa rozpad alebo α - kaz je typ rádioaktívny rozpad v ktorom atómové jadro emituje an alfa častice (jadro hélia) a tým sa transformuje alebo ' rozkladá ' do iného atómového jadra s hmotnostným číslom zníženým o štyri a atómovým číslom zníženým o dva.

Čo je v tomto ohľade alfa a beta rozpad?

Alfa rozpad : Alfa rozpad je bežný režim rádioaktivity kaz v ktorom jadro vyžaruje an alfa častica (jadro hélia-4). Beta rozpad : Beta rozpad je bežný režim rádioaktivity kaz v ktorom jadro vyžaruje beta častice. Dcérske jadro bude mať vyššie atómové číslo ako pôvodné jadro.

Podobne, čo sú častice alfa v chémii? Alfa častice , kladne nabitý častica , identický s jadrom atómu hélia-4, spontánne emitovaný niektorými rádioaktívnymi látkami, pozostávajúci z dvoch protónov a dvoch neutrónov spojených dohromady, teda má hmotnosť štyri jednotky a kladný náboj dva.

Podobne, aký je príklad rozpadu alfa?

Počas alfa rozpad jadro atómu uvoľňuje dva protóny a dva neutróny v balíku, ktorý vedci nazývajú alfa častica . Pre príklad , po absolvovaní alfa rozpad , atóm uránu (s 92 protónmi) sa stáva atómom tória (s 90 protónmi).

Ako vypočítate rozpad alfa?

Alfa rozpad možno najjednoduchšie opísať takto:

  1. Jadro atómu sa rozdelí na dve časti.
  2. Jedna z týchto častí (častica alfa) sa priblíži do vesmíru.
  3. Zanechané jadro má svoje atómové číslo znížené o 2 a jeho hmotnostné číslo o 4 (teda o 2 protóny a 2 neutróny).

Odporúča: