Čo sú veľké a malé kruhy?
Čo sú veľké a malé kruhy?

Video: Čo sú veľké a malé kruhy?

Video: Čo sú veľké a malé kruhy?
Video: Top 5 - najmladších matiek na svete 2024, Smieť
Anonim

A veľký kruh je najväčší kruh ktoré možno nakresliť na povrch gule. Má rovnaký polomer gule, na ktorej povrchu spočíva. A malý kruh je akýkoľvek iný kruh ktoré sa dajú nakresliť na guľu. Takže (na sférickej Zemi sú všetky zemepisné šírky okrem rovníka malé kruhy ).

Okrem toho, čo sú malé kruhy v geografii?

Póly sú pomyselnou čiarou vedenou od osi rotácie Zeme. Malé kruhy sú kruhy ktoré rozrezali zem, ale nie na rovnaké polovice. Príklady malé kruhy zahŕňajú všetky čiary zemepisnej šírky okrem rovníka, obratníka Raka, obratníka Kozorožca, Arktídy Kruh a Antarktídu Kruh.

Okrem toho, na čo sa veľké kruhy používajú? Najznámejšie použitie veľké kruhy v geografii sú určené na navigáciu, pretože predstavujú najkratšiu vzdialenosť medzi dvoma bodmi na gule. Vzhľadom na zemskú rotáciu, námorníci a piloti používajú veľký kruh trasy musia neustále upravovať svoju trasu podľa toho, ako sa mení kurz na veľké vzdialenosti.

Len tak, čo je veľký kruh a malý kruh?

Všetko Veľké kruhy rozdeliť Zem na dve rovnaké polovice. Všetky poludníky zemepisnej dĺžky sú Veľké kruhy . The Malé kruhy sú kruhy ktorého stredový bod nie je stredom Zeme. Polomery Malé kruhy sú menšie než je polomer Zeme. Všetky zemepisné šírky okrem rovníka sú Malé kruhy.

Aké sú veľké kruhy zeme?

Veľký kruh je akýkoľvek kruh, ktorý obopláva Zem a prechádza stredom Zeme. Veľký kruh teda vždy rozdeľuje Zem na polovicu rovníka je veľký kruh (ale žiadne iné zemepisné šírky) a všetko linky z zemepisná dĺžka sú skvelé kruhy.

Odporúča: