Ako zistíte celkový povrch gule?
Ako zistíte celkový povrch gule?

Video: Ako zistíte celkový povrch gule?

Video: Ako zistíte celkový povrch gule?
Video: Установка отлива на цоколь дома | БЫСТРО и ЛЕГКО 2024, Smieť
Anonim

Ak chcete nájsť povrch gule , použite rovnicu 4πr2, kde r znamená polomer, ktorý vynásobíte na druhú. Potom vynásobte druhý mocninový polomer číslom 4. Ak je napríklad polomer 5, bude to 25 krát 4, čo sa rovná 100.

Týmto spôsobom, aký je vzorec pre celkovú plochu povrchu gule?

Podobne objem a loptu uzavretý a guľa polomer R je (4/3)*Pi*R3. A vzorec pre povrch gule polomer R je 4*Pi*R2. A môžete skontrolovať, že to druhé je derivátom prvého vzhľadom na R.

Následne je otázkou, prečo je na povrchu gule 4? Jedno geometrické vysvetlenie je také 4 πr2 je derivát 4 3πr3, objem gule s polomerom r vzhľadom na r. Je to preto, že ak trochu zväčšíte r, objem lopty sa zmení povrch krát malé rozšírenie r.

Aký je teda vzorec na nájdenie gule?

Na výpočet objem gule, použite vzorec v = 4⁄3πr³, kde r je polomer gule. Ak nemáte polomer, môžete ho nájsť vydelením priemeru 2. Keď budete mať polomer, zapojte ho do vzorca a vyriešením nájdite objem.

Aký je povrch hemisféry?

Ak máte pologuľovitý objekt, potom má základňu, ktorou je kruh s polomerom r. The oblasť kružnice s polomerom r je π r2 a teda ak pologuli znamená, že zahŕňa základ potom plocha povrchu je 2 π r2 + π r2 = 3 π r2.

Odporúča: