Môže NaBH4 znížiť dvojitú väzbu?
Môže NaBH4 znížiť dvojitú väzbu?

Video: Môže NaBH4 znížiť dvojitú väzbu?

Video: Môže NaBH4 znížiť dvojitú väzbu?
Video: Preparation of alcohols using LiAlH4 | Organic chemistry | Khan Academy 2024, Apríl
Anonim

LiAlH4 znižuje dvojitú väzbu len keď dvojitá väzba je beta-arly, NaBH4 áno nie znížiť dvojitú väzbu . ak chceš ty môcť použite H2/Ni na znížiť a dvojitá väzba.

Podobne sa kladie otázka, môže LiAlH4 znížiť dvojité väzby?

LiAlH4 redukuje dvojitú väzbu len v prípade, že ide o konjugáciu s fenylovým kruhom, ale ''kyselina škoricová'' je výnimkou, pretože má vo svojej konjugácii karbonylový uhlík aj fenylový kruh. LiAlH4 redukuje dvojitú väzbu keď je v konjugácii s fenylom, ale nie v prípade karbonylov.

Podobne, prečo môže NaBH4 redukovať alkény? NaBH4 je menej reaktívne ako LiAlH4, ale je inak podobne. to je tiež výhodné, že aj keď LiAlH4 je dostatočne silný na to znížiť C=C Strana 2 konjugovanej karbonylovej zlúčeniny, NaBH4 je nie; teda karbonylová skupina môcť byť znížený bez alkén.

Čo znižuje NaBH4?

NaBH4 znižuje aldehydy, ketóny a chloridy kyselín na alkoholy. To nemôže znížiť kyseliny, estery a amidy. NaBH4 štiepi sa na katión Na a anión BH4.

Prečo LiAlH4 nemôže redukovať alkény?

Títo nemôže atakujú dvojitú väzbu uhlík-uhlík bohatú na elektróny alebo sú napadnuté párom záporných elektrónov z orbitálu pí.

Odporúča: