Prečo nemá no2 dvojitú väzbu?
Prečo nemá no2 dvojitú väzbu?

Video: Prečo nemá no2 dvojitú väzbu?

Video: Prečo nemá no2 dvojitú väzbu?
Video: Small Tranquil Leaves Blossom, Interlocking Crochet, Complete Step-by-Step Walk-Thru 2024, Apríl
Anonim

dva N=O dvojité väzby a žiadne nepárové elektróny, takže odpudzovanie medzi dvoma oblasťami elektrónovej hustoty je minimalizované o 180° väzba uhol a je lineárny, ako pri CO2. väčšia odpudivosť ako jediný elektrón v NO2 , takže uhol O-N-O sa ďalej zníži na 115,4°.

Jednoducho, môže mať dusík 2 dvojité väzby?

Chémia z dusíka dominuje ľahkosť, s ktorou dusíka tvoria sa atómy dvojitý a trojitý dlhopisov . Neutrál dusíka atóm obsahuje päť valenčných elektrónov: 2s 2 2p3. A dusíka atóm môcť preto dosiahnuť oktet valenčných elektrónov zdieľaním troch párov elektrónov s iným dusíka atóm. dvojitá väzba.

Okrem toho, nemá no2 súradnicovú väzbu? NO2 pochádza z HNO2, to je od O mať poplatok. ale v tejto molekule nie je O s súradnicová väzba.

Podobne sa môžete opýtať, aká je objednávka dlhopisov pre no2?

V dusitanovom ióne, NO2 -, existujú dve ekvivalentné rezonančné štruktúry. Každý N-O objednávka dlhopisov v NO2 - je 1,5. Podobne v dusičnanovom ióne, NO3-, existujú tri ekvivalentné rezonančné štruktúry. sú 1,5 a 1 v tomto poradí.

Je no2 lineárny alebo ohnutý?

NO2 je a ohnutý molekula; avšak keď z nej odstránite elektrón, čím sa stane NO2+, molekula sa stane lineárne v dôsledku straty osamelého elektrónu. Na druhej strane oxid dusičitý, NO2 , je druh AX2E a má uhol 134 stupňov. Ďalší osamelý pár na molekule SF2 zmenšuje uhol.

Odporúča: