Aký je náboj selenidového iónu?
Aký je náboj selenidového iónu?

Video: Aký je náboj selenidového iónu?

Video: Aký je náboj selenidového iónu?
Video: Planetární model atomu, Základní stavba látek, Fyzika ZŠ 2024, Apríl
Anonim

Odpoveď a vysvetlenie:

Pre prvok by bolo jednoduchšie stať sa stabilným prijatím 2 elektrónov namiesto darovania 6 svojich elektrónov. To naznačuje, že poplatok z selénový ión musí byť −2, aby ste podstúpili an iónový väzba. Preto, poplatok na ión že selén formy v an iónový zlúčenina je -2.

Aký je teda náboj selenidu?

Selén má elektronickú konfiguráciu. Je preň jednoduchšie prijať 2 valenčné elektróny, ako darovať svojich 6 valenčných elektrónov, čo si vyžaduje vyššiu energiu. Preto ión selén má poplatok z 2-. Je známy ako selenid ión.

čo má na starosti Al? The poplatok z an hliník ión je typicky 3+. Je to preto, že atómové číslo prvku je 13, čo odráža skutočnosť, že má 13 elektrónov a 13 protónov. Valenčná škrupina z hliník má tri elektróny a podľa oktetového pravidla sa tieto tri elektróny stratia, výsledkom čoho je iba 10 elektrónov a 13 protónov.

Tiež viete, je selén pozitívny alebo negatívny ión?

A Selén je nekov v skupine 16, takže bude mať tendenciu získavať elektróny. B Najbližší vzácny plyn je kryptón, takže to predpovedáme selén získa dva elektróny za vzniku Se2 ión , ktorý má rovnaký počet elektrónov ako kryptón.

Čo je selenidový vzorec?

A selenid je chemická zlúčenina obsahujúca anión selénu s oxidačným číslom -2 (Se2), podobne ako síra v sulfide. Chemické zloženie selenidov a sulfidov je podobné. Podobne ako sulfid, vo vodnom roztoku, selenid ión, Se2, prevláda len vo veľmi základných podmienkach.

Odporúča: