Aký je formálny náboj dusíka v tejto štruktúre?
Aký je formálny náboj dusíka v tejto štruktúre?

Video: Aký je formálny náboj dusíka v tejto štruktúre?

Video: Aký je formálny náboj dusíka v tejto štruktúre?
Video: How to Calculate the Formal Charges for NO2 (Nitrogen dioxide) 2024, Apríl
Anonim

Pokračovanie s dusíka , pozorujeme, že v (a) dusíka atóm zdieľa tri väzbové páry a má jeden osamelý pár a má celkom 5 valenčných elektrónov. The formálny poplatok na dusíka atóm je teda 5 - (2 + 6/2) = 0. V (b) je dusíka atóm má a formálny poplatok z -1.

Tiež, aký je formálny náboj dusíka?

Valenčné elektróny z dusíka v jeho zlúčeninách sú všetky sp3 hybridizované orbitály. The formálny poplatok na N je zvyčajne -1 pre anión, 0 pre neutrálnu zlúčeninu a +1 pre katióny. A dusíka atóm s a formálny poplatok -3 by zodpovedalo nitridovému iónu N32, ktorý je vo vodnom roztoku silne zásaditý.

Podobne, ako vypočítate formálny poplatok? Formálny poplatok = [# valenčných elektrónov na neutrálnom atóme] – [(# osamelých elektrónových párov) + (½ # väzbových elektrónov)] Valenčné elektróny = zodpovedá číslu skupiny periodickej tabuľky (pre reprezentatívne prvky). Lone Pairs = osamelé elektróny sediace na atóme. Každý elektrón počíta ako jeden a tak pár počíta ako dvaja.

Tiež je potrebné vedieť, aký je formálny náboj dusíka na poskytnutom obrázku?

Kliknite na niektorú z nich obrázok aby ste videli optimalizovanú geometriu. The dusíka atóm má štyri väzby s vodíkom, čo dáva dusíka atóm celkom 4 valenčné elektróny. Atómový dusíka má 5 valenčných elektrónov, a teda (5-4) = +1 a je správne označený ako a formálny poplatok z +1.

Je kyslík pozitívny alebo negatívny?

Dobrým príkladom je atóm kyslíka, ktorý zdieľa jeden elektrón s každým z dvoch blízkych atómy vodíka , čím sa vytvorí molekula vody H2O. Atóm kyslíka, ktorý úspešne daroval jeden alebo dva elektróny alebo zdieľa jeden alebo dva elektróny, stratil časť svojho negatívneho náboja, takže zostal kladne nabitý.

Odporúča: