Je Oobleck vedecký experiment?
Je Oobleck vedecký experiment?

Video: Je Oobleck vedecký experiment?

Video: Je Oobleck vedecký experiment?
Video: Name the magic liquid ? Non Newtonian Fluid #shorts #learnandfun #oobleck #nonnewtonianfluid 2024, Smieť
Anonim

Oobleck je klasika vedecký experiment ktorý je ideálny pre zábavu detí aj dospelých. Oobleck je nenewtonská tekutina. To znamená, že pri nalievaní pôsobí ako kvapalina, ale ako pevná látka, keď na ňu pôsobí sila. Môžete ho chytiť a potom vám vytečie z rúk.

Aká je v tomto ohľade veda za Oobleckom?

Keď vyvíjate tlak na oobleck , funguje to opačne ako v predchádzajúcich príkladoch: Kvapalina sa stáva viskóznejšou, nie menej. Na miestach, na ktoré pôsobíte silou, sa častice kukuričného škrobu rozdrvia a zachytia medzi sebou molekuly vody a oobleck sa dočasne zmení na polotuhý materiál.

Možno sa tiež opýtať, je Oobleck chemická reakcia? V skutočnosti sú tam len dve zložky oobleck , voda a kukuričný škrob. Hlavný chemická reakcia to je zahrnuté, keď udriete oobleck . Látka sa mení z kvapaliny na pevnú látku. Oobleck je nenewtonská tekutina.

Navyše, z čoho je Oobleck vyrobený?

Skúste pripraviť zmes kukuričného škrobu a vody tzv oobleck . Je to skvelý vedecký projekt alebo je to len zábava na hranie. Oobleck je nenewtonská tekutina; má vlastnosti kvapalín aj pevných látok. Môžete do nej pomaly ponoriť ruku ako do tekutiny, ale ak ju stlačíte oobleck alebo ho udierajte, bude to cítiť pevné.

Ako testujete Oobleck?

Rýchlym poklepaním na povrch Oobleck spôsobí, že bude tvrdý, pretože pritlačí častice kukuričného škrobu k sebe. Pomaly však ponorte ruku do zmesi a uvidíte, čo sa stane – vaše prsty vkĺznu tak ľahko ako cez vodu.

Odporúča: