Ako funguje Venturiho čerpadlo?
Ako funguje Venturiho čerpadlo?

Video: Ako funguje Venturiho čerpadlo?

Video: Ako funguje Venturiho čerpadlo?
Video: Čerpání vody ze sudu, jednoduše, easy. 2024, Apríl
Anonim

A Venturiho trubica vytvára zúženie v potrubí (klasicky v tvare presýpacích hodín), ktoré mení prietokové charakteristiky tekutiny (buď kvapaliny alebo plynu) prechádzajúcej rúrkou. Keď sa rýchlosť tekutiny v hrdle zvýši, dôjde k následnému poklesu tlaku. Toto sa nazýva a Venturiho Meter.

Čo je teda Venturiho efekt a ako to funguje?

The Venturiho efekt je zníženie tlaku tekutiny, ku ktorému dochádza, keď tekutina prúdi cez zúžený úsek (alebo tlmivku) potrubia. The Venturiho efekt je pomenovaná po svojom objaviteľovi Giovannim Battistovi Venturiho.

Možno sa tiež opýtať, ako Venturiho merač meria prietok? A Venturiho meter je zvyknutý opatrenie na tok rýchlosť cez trubicu. Je založená na použití Venturiho efekt, zníženie tlaku tekutiny, ku ktorému dochádza, keď tekutina preteká cez zúženú časť potrubia. Volá sa po Giovannim Battistovi Venturiho (1746-1822), taliansky fyzik.

Podobne sa kladie otázka, ako funguje Venturiho mixér?

A Venturi je systém na urýchlenie toku tekutiny jej zúžením v rúrke kužeľového tvaru. Pri obmedzení musí kvapalina zvýšiť svoju rýchlosť znížením tlaku a vytvorením čiastočného vákua. Keď kvapalina opustí zúženie, jej tlak sa zvýši späť na úroveň okolia alebo potrubia.

Na čo sa používa Venturiho efekt?

V priemyselných a vedeckých oblastiach Venturiho rúrky sú často zvyknutý meranie prietoku tekutiny. Na tento účel sú manometre pripevnené k rôznym sekciám trubica na meranie tlaku. The Venturiho efekt potom môže byť zvyknutý vypočítajte prietok z týchto nameraných tlakových rozdielov.

Odporúča: