Ako nájdete oblúk kruhu?
Ako nájdete oblúk kruhu?

Video: Ako nájdete oblúk kruhu?

Video: Ako nájdete oblúk kruhu?
Video: OBVOD KRUHU - ako ho vypočítame? 2024, Smieť
Anonim

A kruh je 360° dookola; teda ak rozdelíte an oblúkové stupňa o 360°, nájdete zlomok kruhov obvod, ktorý oblúk tvorí. Potom, ak vynásobíte dĺžku po celom obvode kruh (ten kruhov obvod) týmto zlomkom získate dĺžku pozdĺž oblúk.

Aký je teda vzorec pre dĺžku oblúka kruhu?

Nájsť dĺžka oblúka , začnite rozdelením oblúkové stredový uhol v stupňoch o 360. Potom toto číslo vynásobte polomerom kruh . Nakoniec toto číslo vynásobte 2 × pi, aby ste našli dĺžka oblúka . Ak sa chcete naučiť vypočítať dĺžka oblúka v radiánoch, pokračujte v čítaní článku!

Podobne, ako nájdete oblúk? Ak sa uhol vášho oblúka meria v stupňoch, použite tento vzorec na výpočet dĺžky oblúka:

  1. Dĺžka oblúka (A) = (Θ ÷ 360) x (2 x π x r)
  2. A = (Θ ÷ 360) x (D x π)
  3. A = Dĺžka oblúka.
  4. Θ = uhol oblúka (v stupňoch)
  5. r = polomer kruhu.
  6. A = r x Θ
  7. A = dĺžka oblúka.
  8. r = polomer kruhu.

Podobne sa môžete opýtať, čo je oblúk kruhu?

An oblúk je časť obvodu a kruh . Na obrázku vyššie je oblúk je modrá časť kruh . Presne povedané, an oblúk môže byť časťou nejakého iného zakriveného tvaru, ako je elipsa, ale takmer vždy sa vzťahuje na a kruh . Aby sa predišlo všetkým možným omylom, niekedy sa nazýva kruhový oblúk.

Ktorý oblúk je polkruh?

V matematike (a konkrétnejšie geometrii) a polkruh je jednorozmerné miesto bodov, ktoré tvorí polovicu kruhu. Plný oblúk z a polkruh vždy meria 180° (ekvivalent π radiánov alebo pol otáčky). Má len jednu líniu symetrie (symetria odrazu).

Odporúča: