Aký je rozdiel medzi jadrovým štiepením a fúziou?
Aký je rozdiel medzi jadrovým štiepením a fúziou?

Video: Aký je rozdiel medzi jadrovým štiepením a fúziou?

Video: Aký je rozdiel medzi jadrovým štiepením a fúziou?
Video: Атака идей | изменение моих взглядов на ислам [субтитры] 2024, Smieť
Anonim

Obaja štiepenie a fúzie sú jadrové reakcie, ktoré vyvolávajú energie , ale aplikácie nie sú rovnaké. Štiepenie je štiepenie ťažkého, nestabilného jadra na dve ľahšie jadrá a fúzie je proces, pri ktorom sa dve ľahké jadrá spájajú a uvoľňujú obrovské množstvo energie.

Tiež sa pýtali, čo je silnejšie jadrové štiepenie alebo fúzia?

Štiepenie iba vyrába viac energie, ktorú spotrebuje vo veľkých jadrách (bežnými príkladmi sú urán a plutónium, ktoré majú okolo 240 nukleónov (nukleón = protón alebo neutrón)). Fusion iba vyrába viac energie, ktorú spotrebuje v malých jadrách (vo hviezdach, vodík a jeho izotopy fúzujúce do hélia).

Okrem toho, bolo v Černobyle štiepenie alebo fúzia? Ďalším dôvodom úniku rádioaktívnych materiálov bolo, že černobyľský reaktor fungoval úplne inak ako iné elektrárne. Takmer všetky elektrárne fungujú na princípe nazývanom „samostatná reťazová reakcia jadrového štiepenia“, kde neutróny bombardovať alebo zasiahnuť atómy v palive, čo spôsobí štiepenie.

Čo je týmto spôsobom nebezpečnejšie jadrové štiepenie alebo fúzia?

Jadrové štiepenie produkuje spôsob viac rádioaktívna látka než jadrovej fúzie . In Jadrové štiepenie ťažké jadro sa rozdelí na dva nestabilné fragmenty a tieto nestabilné fragmenty podliehajú mnohým rádioaktívnym rozpadom, aby sa stali stabilnými, zatiaľ čo v r. jadrovej fúzie malé jadrá sa spoja a vytvoria ťažké jadro

Je možná studená fúzia?

V súčasnosti neexistuje akceptovaný teoretický model, ktorý by to umožňoval studená fúzia prihodiť sa. V roku 1989 dvaja elektrochemici, Martin Fleischmann a Stanley Pons, oznámili, že ich prístroj produkoval anomálne teplo ("prebytočné teplo") veľkosti, o ktorej tvrdili, že by sa bránila vysvetleniu, s výnimkou jadrových procesov.

Odporúča: