Prečo sú dvojatómové molekuly dôležité?
Prečo sú dvojatómové molekuly dôležité?

Video: Prečo sú dvojatómové molekuly dôležité?

Video: Prečo sú dvojatómové molekuly dôležité?
Video: The SHOCKING Truth About Eating Eggs Daily [Heart & Artery Disease] 2024, Smieť
Anonim

Diatomické prvky hral an dôležité úlohu pri objasňovaní pojmov prvok, atóm a molekula v 19. storočí, pretože niektoré z najbežnejších prvkov , ako je vodík, kyslík a dusík, sa vyskytujú ako dvojatómové molekuly.

Podobne sa môžete pýtať, prečo existujú dvojatómové molekuly?

Diatomický prvky sú špeciálne, pretože atómy, ktoré ich tvoria, neradi sú samé. To znamená, že nikdy nenájdete napríklad atóm dusíka alebo fluóru, ktorý by visel sólo. Skôr budú tieto atómy vždy spárované, pretože potrebujú spojiť zdroje, aby mali dostatok elektrónov.

Následne je otázkou, či sú dvojatómové molekuly zlúčeninami? Všetky zlúčeniny sú molekuly , ale nie všetky molekuly sú zlúčeniny (ak náhodou majú atómy toho istého prvku). Diatomické molekuly sú molekuly pozostáva iba z dvoch atómov buď rovnakých alebo rôznych prvkov. Nie však každý dvojatómová molekula obsahuje chemikáliu zlúčenina.

Okrem toho, prečo existuje kyslík ako dvojatómová molekula?

Kyslík všeobecne existuje ako dvojatómová molekula v atmosfére, keď to je nie sú kombinované so žiadnym iným prvkom. Tvorí molekula O2 pretože v tejto konfigurácii má najnižšiu energetickú hladinu, keď nie je kombinovaná. Všetky látky majú tendenciu ísť na najnižšiu možnú energetickú hladinu. Kyslík má 6 valenčných elektrónov.

Prečo existuje iba 7 dvojatómových molekúl?

Niektoré zdroje povedia tam je päť diatomické prvky , skôr ako sedem. To je preto, že iba päť prvkov forma stabilná dvojatómové molekuly pri štandardnej teplote a tlaku: na plyny vodík, dusík, kyslík, fluór a chlór.

Odporúča: