Obsah:

Aký je molekulárny tvar nasledujúcej molekuly?
Aký je molekulárny tvar nasledujúcej molekuly?

Video: Aký je molekulárny tvar nasledujúcej molekuly?

Video: Aký je molekulárny tvar nasledujúcej molekuly?
Video: Sara Seager: The search for planets beyond our solar system 2024, Apríl
Anonim

Ak sú to všetky páry väzieb, molekulárna geometria je tetraedrický (napr. CH4). Ak existuje jeden osamelý pár elektrónov a tri páry väzieb, výsledok molekulárna geometria je trigonálna pyramída (napr. NH3). Ak existujú dva páry väzieb a dva osamelé páry elektrónov, molekulárna geometria je hranatá alebo ohnutá (napr. H2O).

Ak vezmeme do úvahy toto, aký je tvar molekúl?

Päť ideálov tvary sú: lineárne, trigonálne rovinné, tetraedrické, trigonálne bypramidálne a oktaedrické. Treba poznamenať jeden dôležitý bod molekulárny tvar je, že všetky dvojatómové (zlúčeniny s dvoma atómami) zlúčeniny sú lineárne. Takže H2, HCl a Cl2 sú lineárne.

čo by spôsobilo, že tvar molekuly je štvorsten? A molekula je štvorstenný ak má centrálny atóm štyri väzby a žiadne osamelé páry. Vysvetlenie: Typickým príkladom je a molekula metánu (pozri obrázok). Elektrónové páry vo väzbách odpudzujú elektróny v ostatných väzbách, takže sa všetky snažia dostať od seba čo najďalej.

Ako teda zistíte molekulárny tvar?

Kroky používané na nájdenie tvaru molekuly

  1. Nakreslite Lewisovu štruktúru.
  2. Spočítajte počet elektrónových skupín a identifikujte ich ako väzbové páry elektrónových skupín alebo osamelé páry elektrónov.
  3. Pomenujte geometriu elektrónových skupín.
  4. Pohľad na polohy iných atómových jadier okolo stredu určuje molekulárnu geometriu.

Aké sú 5 základných tvarov molekúl?

Molekulové geometrie. Teória VSEPR popisuje päť hlavných tvarov jednoduchých molekúl: lineárne, trigonálne rovinné, štvorstenný , trigonálny bipyramídový a oktaedrický.

Odporúča: