Prečo je fenol rozpustnejší v NaOH ako voda?
Prečo je fenol rozpustnejší v NaOH ako voda?

Video: Prečo je fenol rozpustnejší v NaOH ako voda?

Video: Prečo je fenol rozpustnejší v NaOH ako voda?
Video: Retirada de máscara depois de 12 dias #mascaradefenol #fenol #peeling #peelingquimico #estetica 2024, Apríl
Anonim

Fenol je rozpustnejší v NaOH ako v voda je Pretože fenol je mierne kyslá. robí fenoxid sodný extra stabilným. za vzniku hydroniového iónu (H30). fenol so sodíkom je pomalšia reakcia, pretože fenol je slabá kyselina.

Prečo sú fenoly menej rozpustné vo vode?

Fenol je tiež rozpustný vo vode do istej miery. Je to kvôli jeho schopnosti vytvárať vodíkové väzby s voda molekuly. Avšak veľká časť fenol molekula je fenylová skupina, ktorá je nepolárna, a teda jej rozpustnosť ak je obmedzený v voda.

Prečo je fenol rozpustnejší vo vode ako benzén? Dôvodom vyšších hodnôt pre fenol je čiastočne kvôli permanentnej dipól-dipólovej príťažlivosti v dôsledku elektronegativity kyslíka - ale je to hlavne kvôli vodíkovým väzbám. Fenol je priemerne rozpustný vo vode - asi 8 g fenol bude rozpustiť v 100 g voda.

Je tiež potrebné vedieť, aký typ reakcie vysvetľuje rozpustnosť fenolu v hydroxide sodnom?

Čokoľvek medzi tým sa ukáže ako nejaký odtieň "neutrálu". Fenol reaguje s hydroxid sodný roztoku za vzniku bezfarebného roztoku obsahujúceho sodík fenoxid. V tomto reakciu , vodíkový ión bol odstránený silne zásaditým hydroxid ión v hydroxid sodný Riešenie.

Aké zlúčeniny sú rozpustné v NaOH?

Voda Etanol Metanol

Odporúča: