Prečo je etyléndiamín bidentátnym ligandom?
Prečo je etyléndiamín bidentátnym ligandom?

Video: Prečo je etyléndiamín bidentátnym ligandom?

Video: Prečo je etyléndiamín bidentátnym ligandom?
Video: Bidentate ligands||Types of ligands#neet#boardexams#cuet 2024, Smieť
Anonim

Bidentátne ligandy majú dva donorové atómy, ktoré im umožňujú viazať sa na centrálny atóm kovu alebo ión v dvoch bodoch. Nižšie je znázornený diagram etyléndiamín : atómy dusíka (modré) na okrajoch majú každý dva voľné elektróny, ktoré možno použiť na väzbu na centrálny atóm kovu alebo ión.

V tejto súvislosti je etyléndiamín bidentátnym ligandom?

bidentatni ligand Bidentátny ligand je a ligand ktorý má dva "zuby" alebo atómy, ktoré sa koordinujú priamo s centrálnym atómom v komplexe. Príklad a bidentátnym ligandom je etyléndiamín . Jediná molekula etyléndiamín môže vytvárať dve väzby na kovový ión.

Po druhé, aký je poplatok za etyléndiamín? · Pretože na naviazanie dvoch komplexných katiónov sú potrebné 3 sírany, tzv poplatok na každom komplexnom katióne musí byť +3. · Odkedy etyléndiamín je neutrálna molekula, oxidačné číslo kobaltu v komplexnom ióne musí byť +3.

Podobne sa ľudia pýtajú, aký typ ligandu je etyléndiamín?

Etyléndiamín je dobre známy bidentátny chelát ligand pre koordinačné zlúčeniny, pričom dva atómy dusíka darujú svoje osamelé páry elektrónov, keď etyléndiamín pôsobí ako a ligand . V anorganickej chémii sa často používa skratka „en“.

Prečo voda nie je bidentátnym ligandom?

Prečo? voda je jednozubý, hoci má dva osamelé páry namiesto jedného. Pre ligand aby bol monodentálny, musí mať JEDEN osamelý pár? Kvôli orbitálnej geometrii môže mať iba jeden osamelý pár správnu orientáciu na „väzbu“(druhý bude smerovať preč od centrálneho atómu). takže je to neznáme.

Odporúča: