Ako vieme o vnútornom zložení a štruktúre Zeme?
Ako vieme o vnútornom zložení a štruktúre Zeme?

Video: Ako vieme o vnútornom zložení a štruktúre Zeme?

Video: Ako vieme o vnútornom zložení a štruktúre Zeme?
Video: Is Genesis History? - Watch the Full Film 2024, Apríl
Anonim

Väčšina z toho, čo vieme o interiéru z Zem pochádza zo štúdia seizmických vĺn zo zemetrasení. Tieto vlny obsahujú dôležité informácie o vnútorná štruktúra z Zem . Keď seizmické vlny prechádzajú cez Zem sú lámané alebo ohnuté, ako keď sa lúče svetla ohýbajú, keď prechádzajú cez sklenený hranol.

Ako teda vedci určili štruktúru a zloženie vnútra Zeme?

Komu určiť a zloženie Zeme vrstvy, vedci študoval seizmické údaje, vzorky hornín z kôry a plášťa, meteority a vysokotlakové experimenty na Zem materiálov. Vedci vyvinul prístroj na zaznamenávanie seizmických vĺn - seizmograf.

Okrem toho, ako vieme o vrstvách zeme? Vedci používajú vlny na štúdium rôznych vrstvy zeme . Zvyčajne používajú seizmické vlny, čo sú vlny generované zemetraseniami alebo výbuchmi jadrových testov. Vedci teda študujú cestu a rýchlosť týchto vĺn cez zem dešifrovať hranice a materiály, ktoré tvoria vrstvy.

Ľudia sa tiež pýtajú, ako vieme, z čoho sa skladá zemské jadro?

Neexistujú žiadne vzorky Zemské jadro k dispozícii na priame meranie, rovnako ako pre Zeme plášť. Informácie o Zemské jadro väčšinou pochádza z analýzy seizmických vĺn a Zeme magnetické pole. Vnútorná jadro sa verí, že je zložený z zliatina železa a niklu s niektorými ďalšími prvkami.

Ako poznáme zloženie plášťa?

Väčšina plášť štúdie sa vykonávajú meraním šírenia rázových vĺn zo zemetrasení, nazývaných seizmické vlny. Seizmické vlny merané v plášť štúdie sa nazývajú telesné vlny, pretože tieto vlny prechádzajú telom Zeme. Rýchlosť telesných vĺn sa líši v závislosti od hustoty, teploty a typu horniny.

Odporúča: