Akú technológiu použil Niels Bohr na objavenie atómu?
Akú technológiu použil Niels Bohr na objavenie atómu?

Video: Akú technológiu použil Niels Bohr na objavenie atómu?

Video: Akú technológiu použil Niels Bohr na objavenie atómu?
Video: Что такое различные атомные модели? Объяснение моделей Дальтона, Резерфорда, Бора и Гейзенберга 2024, Apríl
Anonim

Niels Bohr navrhol model atóm v ktorej bol elektrón schopný obsadiť len určité dráhy okolo jadra. Toto atómový model bol prvý použitie kvantová teória, v ktorej boli elektróny obmedzené na špecifické dráhy okolo jadra. Bohr použil jeho model na vysvetlenie spektrálnych čiar vodíka.

Keď to vezmeme do úvahy, ako Niels Bohr objavil atóm?

V roku 1913 Niels Bohr navrhol teóriu pre vodík atóm na základe kvantovej teórie, že energia sa prenáša len v určitých presne definovaných množstvách. Elektróny by sa mali pohybovať okolo jadra, ale iba po predpísaných dráhach. Pri skoku z jednej obežnej dráhy na druhú s nižšou energiou sa vyžaruje svetelné kvantum.

Podobne, kto je otcom atómovej fyziky? Niels Henrik David Bohr

Ako teda Niels Bohr zmenil svet?

1 odpoveď. Zmena Nielsa Bohra atómovú teóriu tým, že si uvedomíme, že elektróny urobil nenarazí do jadra, ako by sa očakávalo v klasickej fyzike. Klasická fyzika hovorí, že protiklady sa priťahujú a radi odpudzujú, takže negatívne elektróny by mali byť priťahované ku kladnému jadru.

Ako Bohr rozšíril Rutherfordov model atómu?

Bohr vylepšený Rutherfordov model navrhnutím, že elektróny sa pohybujú okolo jadra po dráhach, ktoré majú špecifické energetické hladiny. Keď kov atóm sa zahreje, pohltí energiu a elektróny preskočia na vyššie energetické hladiny.

Odporúča: