Čo sa stane, keď na pohybujúci sa objekt pôsobia nevyvážené sily?
Čo sa stane, keď na pohybujúci sa objekt pôsobia nevyvážené sily?

Video: Čo sa stane, keď na pohybujúci sa objekt pôsobia nevyvážené sily?

Video: Čo sa stane, keď na pohybujúci sa objekt pôsobia nevyvážené sily?
Video: Balanced and Unbalanced Forces-Explanation and Real-Life Examples 2024, Smieť
Anonim

Ak objekt má sieťku sila pôsobením na to sa zrýchli. The objekt zrýchli, spomalí alebo zmení smer. An nevyvážená sila (netto sila ) pôsobiaci na an objekt mení svoju rýchlosť a/alebo smer pohybu . An nevyvážená sila je neoponovaný sila čo spôsobuje zmenu v pohybu.

Ako v tomto ohľade ovplyvňujú nevyvážené sily pohyb objektu?

Nevyvážené sily môže spôsobiť an objekt zmeniť jeho pohybu . To sa deje dvoma spôsobmi. Ak objekt je v pokoji a an nevyvážená sila tlačí alebo ťahá objekt , bude sa pohybovať. Nevyvážené sily môže tiež zmeniť rýchlosť alebo smer jazdy objekt to je už v pohybu.

Podobne, aké sily pôsobia na objekt v pokoji? Je to vektorový súčet všetkých takýchto sily čo sa rovná nule pre an objekt v pokoji . PRÍPAD 1: Ak vezmeme do úvahy basketbalovú loptu s hmotnosťou 1 kg, ak bola držaná nehybne na zemi, existujú dve pôsobiace sily na ňom. Toto sú jeho hmotnosť (gravitácia) a rovnaké a opačné sila zo zeme (normálna reakcia).

Aké sú teda 3 veci, ktoré môžu spôsobiť nevyvážené sily objektu?

Nevyvážené sily môžu viesť na zmenu smeru, zmenu rýchlosti alebo zmenu smeru aj rýchlosti.

Aké sú druhy síl?

Sila je vonkajší činiteľ, ktorý vytvára pohyb alebo má tendenciu vytvárať pohyb alebo zastavuje pohyb alebo má tendenciu zastaviť pohyb. V zásade existujú dva typy síl, kontaktné sily a bezkontaktné sily. Gravitačná sila, elektrická sila, magnetická sila, jadrová sila, trecia sila sú niektoré príklady sily.

Odporúča: