Čo robí receptorový proteín?
Čo robí receptorový proteín?

Video: Čo robí receptorový proteín?

Video: Čo robí receptorový proteín?
Video: 10 лучших продуктов с высоким содержанием белка, которые следует есть 2024, Smieť
Anonim

Receptory sú všeobecne transmembránové bielkoviny , ktoré sa viažu na signálne molekuly mimo bunky a následne prenášajú signál cez sekvenciu molekulárnych prepínačov do vnútorných signálnych dráh. Acetylcholín receptor (zelená) tvorí v plazmatickej membráne hradlovaný iónový kanál.

Tiež sa pýtali, aká je funkcia receptorového proteínu?

Receptory sú proteíny alebo glykoproteíny, ktoré viažu signálne molekuly známe ako prví poslovia alebo ligandy. Môžu spustiť signálnu kaskádu alebo chemickú reakciu, ktorá vyvoláva bunka rast, delenie a smrť alebo otvára membránové kanály.

Okrem toho, čo sa stane, ak je receptorový proteín zmutovaný? Štrukturálne zmeny vyvolané mutácie alebo variácie v génoch kódujúcich GPCR môžu viesť k nesprávnemu zloženiu, zmenenej expresii plazmatickej membrány receptorový proteín a často k chorobám.

Aký je potom príklad receptorového proteínu?

Príklady z receptorové proteíny / receptory zahŕňajú: a. Väzba guanínového nukleotidu bielkoviny -spriahnutý receptory (GPCR) (metabotropné). b. serín-treonín kinázy (SerThr kináza): TGF-p; kaskáda MAPK; rodina kináz súvisiacich s fosfoinozitolkinázou (PIKK) - mTOR (FRAP1), ATM, ATR, DNA-PK.

Čo robí transportný proteín?

Transportné proteíny fungujú ako dvere do bunka pomáha určitým molekulám prechádzať tam a späť cez plazmatickú membránu, ktorá obklopuje každého živého človeka bunka . Pri pasívnom transporte sa molekuly pohybujú z oblasti s vysokou koncentráciou do oblasti s nízkou koncentráciou.

Odporúča: