Prečo je atómové číslo kyslíka 8?
Prečo je atómové číslo kyslíka 8?

Video: Prečo je atómové číslo kyslíka 8?

Video: Prečo je atómové číslo kyslíka 8?
Video: Isotopes of Oxygen (and Mass Numbers) 2024, Smieť
Anonim

Kyslík so symbolom O má atómové číslo 8 čo znamená, že je to 8. prvok v tabuľke. The číslo osem tiež to znamená kyslík má osem protóny v jadre. Preto kyslík má 8 elektróny.

Čo sa týka tohto, prečo má kyslík atómové číslo 8?

Ale malo by to isté atóm kyslíka získať ďalší neutrón, stane sa izotopom atóm kyslíka ste predtým mali, alebo ak by mal získať ďalší elektrón, potom sa stane iónom (v tomto prípade aniónom). Preto hovoríme Kyslík má atómové číslo 8 pretože to má 8 protóny.

Možno sa tiež opýtať, má kyslík 8 elektrónov? Kyslík je # 8 v periodickej tabuľke. najprv elektrón škrupinová plechovka držať 2 elektróny ; druhý, 8 . Preto mimo 8 elektrónov , 2 prejdite na prvý plášť a 6 na druhý; valencia elektróny sú tie na najvzdialenejšom plášti (existuje niekoľko výnimiek, ale sú oveľa nižšie v tabuľke).

Týmto spôsobom, aké je atómové číslo kyslíka?

8

Prečo je kyslík o2 a nie o?

Pre kyslík aby mal celý vonkajší obal, musí mať v ňom 8 elektrónov. To vytvára diatomické kyslík molekuly, z ktorých každá pozostáva z dvoch kyslík atómy zdieľajúce elektróny medzi sebou. Keďže ide o najbežnejšiu formu kyslík , jeho vzorec je napísaný ako " O2 "skôr ako len" O ".

Odporúča: