Prečo vodík vyžaruje modré zelené svetlo?
Prečo vodík vyžaruje modré zelené svetlo?

Video: Prečo vodík vyžaruje modré zelené svetlo?

Video: Prečo vodík vyžaruje modré zelené svetlo?
Video: Кто-нибудь из вас слышал о полуночной игре? Страшные истории. Мистика. Ужасы 2024, Smieť
Anonim

Pridávanie energie, napríklad elektriny, spôsobuje vodík atómy rezonovať a emitovať podľa ich rýchlosti kmitania a vydávajú elektromagnetické žiarenie (fotóny), čo má za následok thos Vodík emituje čo je vnímaný okom ako a modré svetlo keď v sklenenej trubici a elektriny je prejsť cez to.

Prečo teda vodík vyžaruje iba 4 farby?

Hoci vodík má iba jeden elektrón, obsahuje veľa energetických hladín. Keď jeho elektrón preskočí z vyššej energetickej hladiny na nižšiu, uvoľní fotón. Tieto fotóny sa javia ako čiary. Pre tento dôvod však vodík má iba jeden elektrón, viac ako jeden emisie v jeho spektre je pozorovaná čiara.

Navyše, ktorá farba vo viditeľnom spektre vodíka má najväčšiu energiu? červená

Prečo je potom emisné spektrum vodíka zaujímavé?

Skutočnosť, že vodík atómy vyžarujú alebo absorbujú žiarenie v obmedzenom počte frekvencií znamená, že tieto atómy môžu absorbovať žiarenie len s určitými energiami. To naznačuje, že existuje len obmedzený počet úrovní energie v rámci vodík atóm. Tieto úrovne energie sú spočítateľné.

Aké sú farby troch najintenzívnejších čiar v emisnom spektre vodíka?

Poznamenal, že plynný vodík nevyžaruje spojité spektrum, ale skôr diskrétne čiary. Tri najvýraznejšie línie sú fialový , Modrá - zelená a červená . Experiment môžeme opísať nasledovne.

Odporúča: