Aký je náš hlavný zdroj kyslíka?
Aký je náš hlavný zdroj kyslíka?

Video: Aký je náš hlavný zdroj kyslíka?

Video: Aký je náš hlavný zdroj kyslíka?
Video: Lenka Klicperová: Nedělám si iluze, že by nás lidé z Turecka nesledovali. Umí zlikvidovat novináře 2024, Apríl
Anonim

fytoplanktón

Podobne, aký je hlavný zdroj kyslíka na Zemi?

Väčšina z Zemský kyslík pochádza z drobných oceánskych rastlín – nazývaných fytoplanktón – ktoré žijú blízko hladiny vody a unášajú sa s prúdmi. Produkcia fytoplanktónu kyslík prostredníctvom fotosyntézy.

Následne je otázkou, čo produkuje približne 20 % kyslíka na Zemi? Rastliny a stromy prijímajú oxid uhličitý a uvoľňujú ho kyslík späť do vzduchu v procese fotosyntézy. Preto sa Amazónia, ktorá pokrýva 2,1 milióna štvorcových míľ, často označuje ako „pľúca planéty“: Les vyrába 20 percent z kyslík na našej planéte atmosféru.

Sú teda stromy hlavným zdrojom kyslíka?

Fytoplanktón, riasy a chaluhy v oceánoch produkujú tri štvrtiny zemského množstva kyslík približne 75 %. Takže toto je primárny zdroj zadarmo Kyslík v atmosfére. Takže stromy a suchozemské rastliny spolu prispievajú k štvrtine zemského povrchu kyslík.

Ako vzniká kyslík?

Kyslík môže byť vyrobené z množstva materiálov pomocou niekoľkých rôznych metód. Najbežnejšou prírodnou metódou je fotosyntéza, pri ktorej rastliny pomocou slnečného žiarenia premieňajú oxid uhličitý vo vzduchu na kyslík . Toto kompenzuje dýchací proces, v ktorom sa zvieratá konvertujú kyslík vo vzduchu späť na oxid uhličitý.

Odporúča: