Ako elektrická žiarovka produkuje svetlo?
Ako elektrická žiarovka produkuje svetlo?

Video: Ako elektrická žiarovka produkuje svetlo?

Video: Ako elektrická žiarovka produkuje svetlo?
Video: Ako vybrať správnu päticu a tvar žiarovky pri prechode na technológiu LED 2024, Smieť
Anonim

Žiarovka žiarovka otočí elektriny do svetlo odoslaním elektrický prúd cez tenký drôt nazývaný vlákno. Odpor vlákna zahrieva žiarovka hore. Nakoniec sa vlákno tak zahreje, že sa rozžiari, produkujúce svetlo.

Ako teda svieti elektrická žiarovka?

Žiarovka žiarovka využíva teplo spôsobené an elektrické prúd. Kedy elektrické prúd prechádza drôtom, spôsobuje zahrievanie drôtu. Drôt alebo vlákno sa tak zahrieva, že sa to žiari a vydáva sa svetlo.

Podobne, prečo sa svetlá rozsvietia okamžite? Pretože nepotrebujete elektrón, aby ste prešli celú cestu z prepínač k svetlo . Aj keď sa každý elektrón pohybuje pomaly svetlo sa otáča na takmer okamžite, pretože elektróny, ktoré sú už vo vlákne sú byť tlačený do pohybu.

Čo sa týka tohto, ako Edison vyrobil žiarovku?

V januári 1879 vo svojom laboratóriu v Menlo Park, New Jersey, Edison zostrojil svoju prvú vysokoodporovú, elektrickú žiarovku svetlo . Fungovalo to tak, že elektrina prechádzala cez tenké platinové vlákno v sklenenom vákuu žiarovka , čo oneskorilo roztavenie vlákna. Napriek tomu lampa horela len niekoľko krátkych hodín.

Žiarovka svieti Prečo?

Vlákno v žiarovka má odpor. Prúd pretekajúci cez odpor žiarovka spôsobuje, že vlákno rozptýli energiu vo forme tepla a svetla. Vlákno v skutočnosti je žeravý rozžhavený do biela kvôli energii, ktorú rozptyľuje, čím vydáva svetlo.

Odporúča: