Prečo je karboxylátový ión stabilnejší ako fenoxidový?
Prečo je karboxylátový ión stabilnejší ako fenoxidový?

Video: Prečo je karboxylátový ión stabilnejší ako fenoxidový?

Video: Prečo je karboxylátový ión stabilnejší ako fenoxidový?
Video: Price stability: why is it important for you ? 2024, Smieť
Anonim

The karboxylátový ión je stabilnejší ako a fenoxidový ión . Je to preto, že v fenoxidový ión záporný náboj spočíva na jednom elektronegatívnom atóme kyslíka a na menej elektronegatívnych atómoch uhlíka. V dôsledku toho ich príspevok k stabilizácii rezonancie fenoxidového iónu je menej.

Prečo je teda fenoxidový ión stabilný?

In fenoxidový ión záporný náboj na atóme kyslíka sa zúčastňuje rezonancie s pí elektrónom benzénového kruhu, cez ktorý fenoxidový ión dostal stabilitu . Výsledkom je, že elektronegatívny atóm kyslíka dostane kladný náboj. v dôsledku toho neskoršie je menej stabilný než bývalý.

Po druhé, prečo je karboxylová kyselina silnejšia ako fenol? Kyselina karboxylová sú kyslejšie než fenoly pretože negatívny náboj v karboxylátovom anióne je viac rozložený v porovnaní s fenoxidovým iónom, pretože v karboxylátovom anióne sú dva elektronegatívne O-atómy v porovnaní s jedným vo fenoxidovom ióne.

Tiež viete, prečo je fenoxid stabilnejší ako fenol?

Fenoxidový ión je stabilnejší ako fenol . Je to preto, že fenoxidový ión má viac stabilizované rezonančné štruktúry v porovnaní s fenol . Tento kladný náboj na atóme O destabilizuje fenol . preto Fenoxidový ión je stabilnejší ako fenol.

Koľko rezonančných štruktúr je možných pre fenoxidový ión?

päť

Odporúča: