Čo sú ekvivalentné vodíky?
Čo sú ekvivalentné vodíky?

Video: Čo sú ekvivalentné vodíky?

Video: Čo sú ekvivalentné vodíky?
Video: Ibridazione dell'atomo di Carbonio. Simulazioni ed animazioni in 3D e video in 4K. UNICO!! 2024, Smieť
Anonim

Ekvivalentné vodíky sú H-atómy, ktoré sú úplne zameniteľné, pokiaľ ide o ich úlohu v molekule. V prípade HNMR, dva Vodíky na uhlíku 1 sú ekvivalent pretože dávajú rovnaký signál na spektre. The Vodíky na uhlíku 2 sú ekvivalent medzi sebou.

Podobne, čo sú neekvivalentné vodíky?

Základná slovná zásoba: Ekvivalentné protóny : protóny ktoré sú vo všetkých smeroch rovnaké. Majú rovnaké magnetické prostredie, ktoré im dáva rovnakú spin-flip energiu. Neekvivalentné protóny : protóny ktoré sa musia líšiť iba jediným spôsobom. Títo protóny nemajú rovnaké magnetické prostredie.

Okrem toho, štiepia sa ekvivalentné vodíky? Chemicky ekvivalentné protóny áno nie pár. (Preto protóny na rovnakom C robiť nie rozdeliť navzájom.) Tu je príklad molekuly, ktorej protóny všetky sú chemicky ekvivalent . NMR absorpčné spektrum bude mať jeden vrchol.

Čo je teda vodíkové prostredie?

To sa týka štruktúry molekuly. Vzor chemického posunu a štiepenia ktoréhokoľvek atómu H v spektre HNMR poskytuje informácie o ďalších atómoch v blízkosti. Funkčné skupiny susediace s vodík obsahuje to životné prostredie . Funkčné skupiny susediace s vodík obsahuje to životné prostredie.

Ako viete, či je uhlík ekvivalentný?

1. Počet signálov nám hovorí ak existujú ekvivalentné uhlíky . a. Ak počet signálov je menší ako celkový počet uhlíky v molekule je aspoň jeden pár ekvivalentné uhlíky.

Odporúča: