Čo objavil Charles Coulomb?
Čo objavil Charles Coulomb?

Video: Čo objavil Charles Coulomb?

Video: Čo objavil Charles Coulomb?
Video: F4M5-01b Silové pôsobenie elektrických nábojov Coulombov zákon 2024, Apríl
Anonim

Charles-Augustin de Coulomb , (narodený 14. júna 1736, Angoulême, Francúzsko – zomrel 23. augusta 1806, Paríž), francúzsky fyzik známy najmä formuláciou Coulombovho zákona, ktorý hovorí, že sila medzi dvoma elektrickými nábojmi je úmerná súčinu nábojov a nepriamo úmerné druhej mocnine

Čo z toho Coulomb objavil o atóme?

Charles-Augustin de Coulomb bol významný francúzsky fyzik. Formuloval Coulombov zákon, ktorý sa zaoberá elektrostatickou interakciou medzi elektricky nabitými časticami. The coulomb , jednotka SI elektrického náboja, bol pomenované po ňom.

Následne je otázkou, do akej vedeckej oblasti prispeli Coulombove experimenty a výskumy? Založené na experimentálne vyšetrovania Coulomb vyvinul teóriu príťažlivosti a odpudzovania medzi telesami s rovnakým a opačným elektrickým nábojom. Demonštroval tiež zákon inverznej štvorce pre takéto sily a pokračoval v skúmaní dokonalých vodičov a dielektrík.

Čo v tejto súvislosti vymyslel Augustin de Coulomb?

Torzné váhy

Odkiaľ pochádza Coulomb?

The coulomb je definované ako množstvo elektriny prenesené za jednu sekundu prúdom jedného ampéra. Pomenovaný po francúzskom fyzikovi Charles-Augustinovi de 18.–19 Coulomb , je to približne ekvivalent 6,24 × 1018 elektróny.

Odporúča: